做過幾年拉麵店 你問我答

1001 回覆
88 Like 2 Dislike
But 一蘭果個湯 次次都要飲埋先走

睇到 豬骨湯先係你杯茶
同類型仲可以試金田家同長浜no.1
都係港島區

荃灣娛樂廣場近排開咗間拉麵,個豬骨湯底我覺得香港算數一數二,但尐拉麵都係爭啲 可以試吓

叫咩名呀 白水巴
一蘭算唔算最top

係某部份人黎講 算
總會有人覺得佢好食同唔好食
你自己覺得呢?
我自己就麻麻地
因為唔喜歡豬骨湯底

我好少去拉麵店。我去過一蘭就愛上,但唔知會唔會只係

我未去過更好

鐘情一間都唔係問題吖
搵到間自己鐘意食既店鋪係一件樂事黎
巴打如果去開港島個間 大把選擇
我自己住新界 想試其他都無乜機會

我都係住新界 有時行開去都想食番碗
之前有個朋友介紹我食沾麵 完全唔岩食 果d醫
之前去過葵芳有間食拉麵 又貴又唔好食頂佢

葵芳即係丸京?
睇黎巴打仲要用多幾百蚊去搵自己既心水拉麵鋪
有無話自己偏好食咩口味?

係. 完全唔值成舊水. 麵同湯都好差。 我都唔想下下出到港島,新界區有無好介紹
如果真係要正宗,
就只會係19世紀,日本開國之後由中國傳入嘅「支那麵」,同依家有極大地區性差異嘅拉麵全然不同。

而且麵條真係要用人手拉出黎先係正宗
其實就算係中國,以蘭州為例,聽聞賣牛肉麵(蘭州拉麵)嘅店家都唔會話自己係正宗

所以講正宗真係好on9
北海道有三大拉麵,邊樣先係正宗?

講正宗個啲只係扮哂野 Diu7人啲野唔得
但其實自己都唔知咩正宗 更加無所謂正宗

唔撚怪得,屌次次想食都要去鬼島真係麻撚煩

香港有啲都唔差嘅
沾麵嘅話,周月真心好食,但前題係你接受到

接受到沾麵定接受到周月層油
如果真係要正宗,
就只會係19世紀,日本開國之後由中國傳入嘅「支那麵」,同依家有極大地區性差異嘅拉麵全然不同。

其實就算係中國,以蘭州為例,聽聞賣牛肉麵(蘭州拉麵)嘅店家都唔會話自己係正宗

所以講正宗真係好on9

香港有啲都唔差嘅

不了,次次食都係爭少少,所以香港我好少食
如果真係要正宗,

所以講正宗真係好on9

香港有啲都唔差嘅

油同隻咸酸
沾麵好多人都接受到掛
個人鍾意沾多過拉

睇到 豬骨湯先係你杯茶
都係港島區

荃灣娛樂廣場近排開咗間拉麵,個豬骨湯底我覺得香港算數一數二,但尐拉麵都係爭啲 可以試吓

叫咩名呀 白水巴

我揾咗啦,叫麵道,可以去試吓
點解人地日本仔整會咁好食,其他地方整嘅硬係唔好食嘅?

水質 原材料 加上環境
香港真係好潮濕同好熱

香港其實整到有7至8成既味 都算係咁
人地個邊啲京蔥都特別甜
搭小程飛機都爭好遠
我盡左力架啦

但一蘭同豚王用直送日本湯都唔算話特別好食

豬王自己工場煲架直乜鬼送
一難就唔知 可能係湯包加自己煲湯
好似以前不幸舍咁
下下直送 你點保存同運送過程唔會出事
所以我唔會信話係日本運湯過黎

唔係用濃湯寶咩

要睇下呢度會唔會有豬王既人出黎講下 就算用濃縮湯包 佢自己都要煲個湯mix埋一齊
如果真係要正宗,

所以講正宗真係好on9

香港有啲都唔差嘅

我食得既話味道行先,頂唔到果陣唔知係咪魚"sen"味
一蘭算唔算最top

係某部份人黎講 算
總會有人覺得佢好食同唔好食
你自己覺得呢?
我自己就麻麻地
因為唔喜歡豬骨湯底

我未去過更好

鐘情一間都唔係問題吖

葵芳即係丸京?

係. 完全唔值成舊水. 麵同湯都好差。 我都唔想下下出到港島,新界區有無好介紹

我自己食開泓一
唔好食唔好打頭呀
醬油拉麵同魚介豚骨沾麵
係我最愛

所以講正宗真係好on9

香港有啲都唔差嘅

周月沙甸魚味好重

水質 原材料 加上環境
香港真係好潮濕同好熱

人地個邊啲京蔥都特別甜
搭小程飛機都爭好遠
我盡左力架啦

好似以前不幸舍咁

唔係用濃湯寶咩

要睇下呢度會唔會有豬王既人出黎講下 就算用濃縮湯包 佢自己都要煲個湯mix埋一齊

豬王佢初期係中環都食過一兩次嘅,後黎越黎越唔掂無再幫襯了
如果真係要正宗,

所以講正宗真係好on9

香港有啲都唔差嘅

油同隻咸酸
沾麵好多人都接受到掛
個人鍾意沾多過拉

沾麵
有埋燒叉燒配沾麵
真係無憾呀

睇到 豬骨湯先係你杯茶
都係港島區

叫咩名呀 白水巴

我揾咗啦,叫麵道,可以去試吓

ohhhh 呢間
幕後應該有啲錢 發展得好快
石門都好似有間

我未去過更好

鐘情一間都唔係問題吖

葵芳即係丸京?

我自己食開泓一
唔好食唔好打頭呀
醬油拉麵同魚介豚骨沾麵
係我最愛

😖都係好遠 屯元天
如果真係要正宗,

所以講正宗真係好on9

香港有啲都唔差嘅

有魚腥味咁恐怖

水質 原材料 加上環境
香港真係好潮濕同好熱

人地個邊啲京蔥都特別甜
搭小程飛機都爭好遠
我盡左力架啦

好似以前不幸舍咁

唔係用濃湯寶咩

豬王佢初期係中環都食過一兩次嘅,後黎越黎越唔掂無再幫襯了

自己拆自己招牌
不過幕後大把水
又識得人多 變成點都大把人食
因為做起左 好多國內客都當係寶
女朋友鍾意食三田和樓上話難食的台風沾麵
小弟就鍾意直細身拉麵 所以鍾意一蘭
另外 大埔一間達摩都覺得好味

巴打可否講解下麵質 見有d係直 有d係公仔面咁 有d係粗

達摩
建議你試下巴打推介個啲 就會覺得達摩
九洲豬骨風會用到直身面 貪佢面含水率低 食到面既小麥風咪 又夠硬身爽口 又掛起到豬骨湯

所以講正宗真係好on9

香港有啲都唔差嘅

有魚腥味咁恐怖

可能我唔係好識分 食落去陣味好濃

我未去過更好

鐘情一間都唔係問題吖

葵芳即係丸京?

我自己食開泓一
唔好食唔好打頭呀
醬油拉麵同魚介豚骨沾麵
係我最愛

😖都係好遠 屯元天

火巴住屯元天?
咁真係得彩
最近個邊開左金田家
不過唔知啱唔啱你食

鐘情一間都唔係問題吖

葵芳即係丸京?

我自己食開泓一
唔好食唔好打頭呀
醬油拉麵同魚介豚骨沾麵
係我最愛

😖都係好遠 屯元天

火巴住屯元天?
咁真係得彩
最近個邊開左金田家
不過唔知啱唔啱你食

狗沖試
女朋友鍾意食三田和樓上話難食的台風沾麵
小弟就鍾意直細身拉麵 所以鍾意一蘭
另外 大埔一間達摩都覺得好味

巴打可否講解下麵質 見有d係直 有d係公仔面咁 有d係粗

達摩
建議你試下巴打推介個啲 就會覺得達摩
九洲豬骨風會用到直身面 貪佢面含水率低 食到面既小麥風咪 又夠硬身爽口 又掛起到豬骨湯

人人口味唔同
正如我都唔鐘意食豬骨湯一樣
咸魚青菜 各有所愛

所以講正宗真係好on9

香港有啲都唔差嘅

有魚腥味咁恐怖

可能我唔係好識分 食落去陣味好濃

唔洗識分 食落唔啱自己口味
就無得迫架啦
味道既野太主觀
有冇諗過出教學點整個湯出黎?

有諗過 但係屋企個煤氣爐真係滾唔起 唔夠大火
雞湯個類都還可以 自己係屋企扎下叉燒 整下半熟蛋都好容易

雞湯求教學 外國讀書都可以自己整吓望梅止渴咁

煲到出黎 但煮唔到拉麵醬油
結果都係同普通雞湯一樣
雞殼 雞腳 京蔥葉頭 木魚花 呢幾樣最簡單
煲到清雞湯

雞殼雞腳 水滾就放 大火滾到出血水
隔左啲血水佢 一定要隔乾淨
完成之後可以開返細火慢慢吊 唔好比佢大滾 唔係就變左中式湯咁
煲佢8個鐘左右 睇火力去判斷 文字交代唔到 放埋京蔥葉頭 出下味 最後放木魚花 收火 之後可隔出黎用 要慢慢隔 因為一大力倒出黎 個湯會混濁 變得唔清
小小心得 拉麵醬油 方面 平時係屋企煮真係需要好多材料

冇追哂
你又話屋企個火唔夠大去滾個湯?
咁點解係慢慢吊?

鐘情一間都唔係問題吖

葵芳即係丸京?

我自己食開泓一
唔好食唔好打頭呀
醬油拉麵同魚介豚骨沾麵
係我最愛

😖都係好遠 屯元天

火巴住屯元天?
咁真係得彩
最近個邊開左金田家
不過唔知啱唔啱你食

狗沖試

試彩定金田家先?
有冇諗過出教學點整個湯出黎?

有諗過 但係屋企個煤氣爐真係滾唔起 唔夠大火
雞湯個類都還可以 自己係屋企扎下叉燒 整下半熟蛋都好容易

雞湯求教學 外國讀書都可以自己整吓望梅止渴咁

煲到出黎 但煮唔到拉麵醬油
結果都係同普通雞湯一樣
雞殼 雞腳 京蔥葉頭 木魚花 呢幾樣最簡單
煲到清雞湯

雞殼雞腳 水滾就放 大火滾到出血水
隔左啲血水佢 一定要隔乾淨
完成之後可以開返細火慢慢吊 唔好比佢大滾 唔係就變左中式湯咁
煲佢8個鐘左右 睇火力去判斷 文字交代唔到 放埋京蔥葉頭 出下味 最後放木魚花 收火 之後可隔出黎用 要慢慢隔 因為一大力倒出黎 個湯會混濁 變得唔清
小小心得 拉麵醬油 方面 平時係屋企煮真係需要好多材料

冇追哂
你又話屋企個火唔夠大去滾個湯?
咁點解係慢慢吊?

唔夠大火滾係講豬骨湯
慢慢吊係講雞湯
可能我講到1999
攪到巴打誤會左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞