做過幾年拉麵店 你問我答

1001 回覆
88 Like 2 Dislike
理性討論 人人都可以係食神
工時長嘛?
係咪一個月得4日假
工時長嘛?
係咪一個月得4日假

最長試過朝9晚10半
初入行係一個月得4日
之後轉過公司 開始有1個月5日或6日
樓面定廚房?
其實係咪好易煮
一條方程式
樓面定廚房?

廚房
係真拉麵定係幾十蚊果啲
日本人師傅同香港人師傅會唔會好大分別?
你行內人角度係香港食過最好食係邊間?
其實係咪好易煮
一條方程式

容唔容易呀 睇邊一間
自己煲湯既 真係由零到成碗麵煮出黎
除左整麵之外 所有野都要自己落手落腳去整
咁樣算唔算易? 易學難精
因為間間個做法都唔同
但肯花心機去煲湯既 真係唔簡單的
樓面定廚房?

廚房

我想問啲拉麵湯底係真係煲出嚟, 定溝出嚟 ?
係真拉麵定係幾十蚊果啲

真拉麵
有無拉麵店推介
日本人師傅同香港人師傅會唔會好大分別?
你行內人角度係香港食過最好食係邊間?

其實有日本人做都未必一定係師傅
曾經同一個做野非常污糟加無手尾既日本人共事過
我敢講佢係靠自己日本人身份呃飯食的
不過香港人先入為主左有日本人先叫正宗 先係勁
拉麵我覺得無正唔正宗 只有好食同唔好食 去日本做野個時
更加感受到日本人都唔一定係個個優勝

好食既拉麵就見人見志 口味始終各有不同

以前係佐敦常勝軒沾麵 真係有日本師傅係度個時 係好食既 不過維持左好短時間就無了 管理太差
之後就富士山55
依家就 泓一
可能自己做呢行 所以平時放假都好小食拉麵
樓面定廚房?

廚房

我做既大部份都係真係煲出黎的
唯獨做過一間連鎖既 好短時間
佢湯係煲 但打係底既味全部都係工場黎貨
有無拉麵店推介

巴打有無話鐘意咩口味???
唔敢亂介紹

我最近食得多係食泓一
港島區有名氣既我大部份都無食過
樓面定廚房?

廚房

一__堂 , 我仲覺得幾好食tim
樓面定廚房?

廚房

一__堂 , 我仲覺得幾好食tim

唔係呢間 呢間無做過 答你唔到
係海港城同新世紀都有個一間
係麵屋吧
留名學野
係麵屋吧
留名學野

全中 交流下 學野唔敢講
巴打有冇食開邊間呀?
係麵屋吧
留名學野

巴打有冇食開邊間呀?

麵屋我都有做過不過樓面
係麵屋吧
留名學野

巴打有冇食開邊間呀?

無話食開邊間呀
有幾間都未有時間去試,暫時係香港覺得最o岩口味嘅,係o係灣仔金鐘附近豬間叫「和歌山」嘅日本料理店,可惜已經執左,佢個鰹魚雞湯麵真係好味,清澈嘅金黃色湯底,味道淡麗但又好深邃,係真係煮到d甜味出哂黎,同埋明顯個師傅處理食材處理得好好,我估熬湯果陣d雜質去除得好仔細,諗起都懷念 ,不過都唔平,要百鬆d一碗但係麵量應該得220g左右
佢仲有其中一款係醬油豚骨,雖然係和歌山傳統口味但係佢地零零舍舍將呢個口味印得好細隻,好易會係菜單上錯過,唔知係玩味心態定點
麵 湯 肉 蛋 落碗個次序點排
係麵屋吧
留名學野

巴打有冇食開邊間呀?

麵屋我都有做過不過樓面

個時係海港城 個場咁大都係得幾個樓面炒 其實都好做得
不過工作氣氛認真麻麻 係我心目中唔算係拉麵 快餐店黎....
麵 湯 肉 蛋 落碗個次序點排

我估係醬油>湯>麵>肉/蛋
係麵屋吧
留名學野

巴打有冇食開邊間呀?

無話食開邊間呀
有幾間都未有時間去試,暫時係香港覺得最o岩口味嘅,係o係灣仔金鐘附近豬間叫「和歌山」嘅日本料理店,可惜已經執左,佢個鰹魚雞湯麵真係好味,清澈嘅金黃色湯底,味道淡麗但又好深邃,係真係煮到d甜味出哂黎,同埋明顯個師傅處理食材處理得好好,我估熬湯果陣d雜質去除得好仔細,諗起都懷念 ,不過都唔平,要百鬆d一碗但係麵量應該得220g左右
佢仲有其中一款係醬油豚骨,雖然係和歌山傳統口味但係佢地零零舍舍將呢個口味印得好細隻,好易會係菜單上錯過,唔知係玩味心態定點

可能真係印得唔好又無人覺得有問題
講到我都想試試 可惜執左 我自己本身比較鐘意食醬油
但香港普遍都係豬骨湯為主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞