做過幾年拉麵店 你問我答

1001 回覆
88 Like 2 Dislike
原來泓一係大圍。。
個人唔太鍾意好濃好"杰"嘅湯底
但香港好似普遍都係咁

日本井上算係我最愛
因為有童年回憶同埋真係夠哂麻甩
原來泓一係大圍。。

你以為係九龍或港島?
但香港好似普遍都係咁

日本井上算係我最愛

即係咩湯底?
但香港好似普遍都係咁

日本井上算係我最愛

即係咩湯底?

應該係築地嘅井上拉麵
古早嘅東京醬油口味拉麵,上youtube都好多片 因為客人好多翻桌率高,所以出名快手一次可以整10碗8碗
但香港好似普遍都係咁

日本井上算係我最愛

可以試下鰹之一滴
但香港好似普遍都係咁

日本井上算係我最愛

即係咩湯底?

應該係築地嘅井上拉麵
古早嘅東京醬油口味拉麵,上youtube都好多片 因為客人好多翻桌率高,所以出名快手一次可以整10碗8碗

即係拉麵陳築地100介紹個間?
有冇糖心蛋教學?
勁鐘意食糖心蛋 想試吓係屋企整
有啲拉麵店隻蛋係全熟 會好失望

有無上Youtube睇過人點整?
之前有無整過? 小小心得都有既
不過想了解巴打 你對製作過程認知去到邊
好易 基本上一排雞蛋 一定可以教到你識

冇整過但有睇過教學
想知用鰹魚絲煲個汁加豉油加糖(可能有錯)去浸半熟蛋
同買現成啲鰹魚汁(冷麵個啲)去浸有冇大分別?
同埋想問吓巴打有咩心得去整
有冇糖心蛋教學?
勁鐘意食糖心蛋 想試吓係屋企整
有啲拉麵店隻蛋係全熟 會好失望

有無上Youtube睇過人點整?
之前有無整過? 小小心得都有既
不過想了解巴打 你對製作過程認知去到邊
好易 基本上一排雞蛋 一定可以教到你識

冇整過但有睇過教學
想知用鰹魚絲煲個汁加豉油加糖(可能有錯)去浸半熟蛋
同買現成啲鰹魚汁(冷麵個啲)去浸有冇大分別?
同埋想問吓巴打有咩心得去整

巴打如果唔介意 可以睇返我上幾頁
有一個回覆係講整半熟蛋
睇下幫唔幫到你

另外浸蛋個度 你話有無錯 其實無
因為味道都係個人喜好調出黎
現成野會慳左時間 但個味係咪真係自己最想要呢?
香港好多間拉麵都好撚難食
最主要係D麵質同湯底勁差
但就算整到成PAT屎都會有香港人話好食果下先正

因為唔係間間都可以自己製麵
湯底勁差就見人見志
巴打係日本食過邊間會扯哂旗先?

tabelog 4分大阪麵屋彩彩, 個麵質真係勁好食同彈牙, 不過都唔係自製, 唔記得邊間製麵所代造
同日本連鎖果啲兩個level
香港好多間拉麵都好撚難食
最主要係D麵質同湯底勁差
但就算整到成PAT屎都會有香港人話好食果下先正

因為唔係間間都可以自己製麵
湯底勁差就見人見志
巴打係日本食過邊間會扯哂旗先?

tabelog 4分大阪麵屋彩彩, 個麵質真係勁好食同彈牙, 不過都唔係自製, 唔記得邊間製麵所代造
同日本連鎖果啲兩個level

香港啲麵廠 佢來貨保持到唔差已經算係咁 同日本製麵廠無得比較
加上香港啲天氣真係
其實香港都有好嘅粉麵廠例如張榮記, 不過唔知佢啲拉麵整成點
張榮記中式麵黎計好得下
其他拉麵舖通常啲麵去邊度拎貨?
香港啲水質就真係無得傾, 去完其他地方耐返黎, 覺得香港啲水喉水係勁「燥」
平時飲開唔覺, 香港啲水都幾「確喉」
樓主有無試過鰹之一滴?
原來泓一係大圍。。

你以為係九龍或港島?

食過一次,唔錯,睇返openrice啲食評麻麻,好彩一向都唔信佢嗰啲所謂食家
教我煮拉麵
其實香港都有好嘅粉麵廠例如張榮記, 不過唔知佢啲拉麵整成點
張榮記中式麵黎計好得下
其他拉麵舖通常啲麵去邊度拎貨?

咁當然香港都有好既粉麵廠
周圍都有食雲吞麵既地方

香港拉麵拎貨
我知就味珍味 南天製麵 仲有1 2間唔記得名
樓主有無試過鰹之一滴?

未有機會 個時個邊開工佢仲未開張
教我煮拉麵

教就唔敢當 交流下係可以
原來泓一係大圍。。

你以為係九龍或港島?

食過一次,唔錯,睇返openrice啲食評麻麻,好彩一向都唔信佢嗰啲所謂食家

相信自己味蕾
openrice係要黎睇地址用
女朋友好唔中意食拉麵,但我好中意食,有冇邊啲湯底較淡無咁濃味嘅介紹比佢
女朋友好唔中意食拉麵,但我好中意食,有冇邊啲湯底較淡無咁濃味嘅介紹比佢

精之一滴
想問下泓一既拉麵份量如何?
好憎啲拉麵店貴得黎但份量極少 食幾啖就無哂

精之一滴

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞