做過幾年拉麵店 你問我答

1001 回覆
88 Like 2 Dislike
樓面定廚房?

廚房

我想問啲拉麵湯底係真係煲出嚟, 定溝出嚟 ?

我做既大部份都係真係煲出黎的
唯獨做過一間連鎖既 好短時間
佢湯係煲 但打係底既味全部都係工場黎貨

啲連鎖好多都係工場送湯包黎黎到鋪頭煮公仔面咁逐樣野砌埋一齊
巴打鐘意拉定沾麵
之前一排好鐘意食拉麵

周圍試左好多間

混亂,魂,炎,東京agura

拉麵來,隱家,周月,富士山55,一人前

等等...我覺得最正都係富士山55個櫻花蝦拉麵其次係東京agura同拉麵來

上面有2間我都有做過
特別想講下暈 呢間真係差
廚房衛生唔掂 配料唔掂 連塊叉燒都唔得
唔係個時食正條水 我諗佢唔會彈得起
有興趣可以google當年佢點解會紅
樓面定廚房?

廚房

我想問啲拉麵湯底係真係煲出嚟, 定溝出嚟 ?

我做既大部份都係真係煲出黎的
唯獨做過一間連鎖既 好短時間
佢湯係煲 但打係底既味全部都係工場黎貨

啲連鎖好多都係工場送湯包黎黎到鋪頭煮公仔面咁逐樣野砌埋一齊

Bingo 無野學架 死做爛做
夠膽死一次過叫你做12碗麵 一早裝好哂湯
搵個熱陣熱住 大佬。。煮4碗其實都好極限 湯唔熱邊好食 個時做連鎖我真係覺得好挫敗 做開煲湯個類 完全2回事 純企檔...無要求 一味快就得
想入行 夢想係開拉麵舖
巴打鐘意拉定沾麵

沾麵 因為飽肚好多

食拉麵唔配碗飯真係唔飽
所以我覺得成功嘅拉麵店,拉麵嘅味道唔一定係最重要,反而經營嘅手法同頭腦先係最重要,亦都係「拉麵師傅」同「拉麵店主」嘅分別之處
想入行 夢想係開拉麵舖

支持您
所以我覺得成功嘅拉麵店,拉麵嘅味道唔一定係最重要,反而經營嘅手法同頭腦先係最重要,亦都係「拉麵師傅」同「拉麵店主」嘅分別之處

反而我會著重味道
堅持自己認為好食既味道 煮到出黎
有客讚個時 真係有錢買唔到既滿足感
同埋我鐘意互動啲 可以同客吹到水就最好
我有能力開我都求做下街坊生意
一碗麵賣超過85蚊其實真係好食水深
想入行 夢想係開拉麵舖

巴打幾歲 有無諗住做邊間?
做飲食好簡單 你有興趣煮野食就得
同埋 跟到個好大佬真係好重要
想入行 夢想係開拉麵舖

20 讀緊U 但有冇d 拉麵舖有PT返 想返份有興趣既工了解多d拉麵
覺得呢個夢想好不切實際

反而我會著重味道

香港開拉麵店黎講,成本最高嘅項目應該係租金?
想入行 夢想係開拉麵舖

20 讀緊U 但有冇d 拉麵舖有PT返 想返份有興趣既工了解多d拉麵
覺得呢個夢想好不切實際

大把 不過要有心理準備 會好熱好忙
無人教野個時 會比人鬧 要做好多下欄野
要幫手洗碗 拉麵眼見容易 做落都惡哽的

反而我會著重味道

香港開拉麵店黎講,成本最高嘅項目應該係租金?

對 其次人手
飲食業真係長期缺人 工時長 人工唔係特別高 做到周身傷 大公司同小店都面對緊同樣問題
想入行 夢想係開拉麵舖

覺得呢個夢想好不切實際

https://youtu.be/gmIwxqdwgrI
雖然唔知岩唔岩您,但有興趣可以參考下
之前一排好鐘意食拉麵

周圍試左好多間

等等...我覺得最正都係富士山55個櫻花蝦拉麵其次係東京agura同拉麵來

上面有2間我都有做過

認同,'暈',真係不了,之前同朋友去食,之後勁肚屙,走嗰時𥄫到個廚房,好恐佈,有很多小強在牆上,真的不了!味道同衛生都唔掂,樓下車仔麵都比佢好!

反而我會著重味道

賣得平啲人又會覺得cheap
btw覺得橫綱點
之前一排好鐘意食拉麵

周圍試左好多間

上面有2間我都有做過

認同,'暈',真係不了,之前同朋友去食,之後勁肚屙,走嗰時𥄫到個廚房,好恐佈,有很多小強在牆上,真的不了!味道同衛生都唔掂,樓下車仔麵都比佢好!

我係個度返左好短時間 廚房做野成日見張木檯好多強哥 真係痴線 我明想做到好日本個格調 但用料可唔可以好小小呀
之前一排好鐘意食拉麵

周圍試左好多間

上面有2間我都有做過

黎緊會搬去太子開,唔知會唔會改善呢
見到有泓一,已經知道樓主係識食之人

泓一個湯真係好得,雖然個麵質實在唔知佢發生緊咩事

反而我會著重味道

賣得平啲人又會覺得cheap
btw覺得橫綱點

細個未知拉麵係乜成日想試
大個入左行之後無興趣試 有時睇擺款大約都知得唔得
呢間我都無試過 所以都係無意見
我成日會同客講
唔好食都係一次
好食可以食多次
一餐半餐 揀無咁忙既時候去試下啦 巴打
見到有泓一,已經知道樓主係識食之人

泓一個湯真係好得,雖然個麵質實在唔知佢發生緊咩事

唔好咁講 只係我地口味差唔多
識食真係談不上 我都係食開粗野 好草根架咋 麵個方面 我係食過醬油同沾麵個款咋
兩種我都接受到 你無發現
香港無乜拉麵係 麵得湯得配料得叉燒得蛋得 梗有一樣係比人挑剔下
講得好
單論味道的話,聽人講不如親身一試,更來得真實而又唔會受其他人嘅評論影響
橫綱都開左好多年,有d師傅都出去自己開舖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞