做過幾年拉麵店 你問我答

1001 回覆
88 Like 2 Dislike
點分得出d湯係湯包整定生鮮整

我自問無本事分得到
因為2款製成品都試過
之前登龍間有間依家執左
剛開始係湯包後期先自己煲
入到細鋪你會嗅到有啲豬蘇味
咁唔洗擔心啦 肯定自己煲

拉麵陳間混亂拉麵咪成煲比哂客睇
早排元朗彩都比個日本人影有用湯包

但如果佢用湯包你都覺得好食
咁你覺得值得定唔值得?

好詳細 十分有趣
有無邊隻靚湯包推荐? 想買黎試下
點分得出d湯係湯包整定生鮮整

我自問無本事分得到
因為2款製成品都試過
之前登龍間有間依家執左
剛開始係湯包後期先自己煲
入到細鋪你會嗅到有啲豬蘇味
咁唔洗擔心啦 肯定自己煲

拉麵陳間混亂拉麵咪成煲比哂客睇
早排元朗彩都比個日本人影有用湯包

但如果佢用湯包你都覺得好食
咁你覺得值得定唔值得?

好詳細 十分有趣
有無邊隻靚湯包推荐? 想買黎試下

無研究過
應該坊間唔會買到掛
要搵啲供應商留意下
新界東人有無拉麵推介,係大圍食過兩間都麻麻。上面講果啲都好遠 有機會試下
點睇台風?

聞說荃灣店水準係keep得好過旺角個間
不過呢間都無食過 所以唔多講

反而旺角係食過醬家同拉麵來
醬家係比傳媒吹大左 唔知間鋪依家仲健唔健在
拉麵來我自己覺得有驚喜
食左魚介豚骨呢款 應該係咁既名
呢個濃度又唔會話食完勁想飲水
係我鐘意既口味

我幾個月前去過荃灣
上次去成碗麵都唔熱 啲叉燒又超薄
嬲撚到 即刻blacklist咗
唔知係咪唔好彩喇
以前豚王一開果陣覺得好新奇好震撼,因為再之前香港冇似樣既拉麵食,之後魂開左就覺得魂更加好食,不過魂係頭一年幾ok,之後差晒了,一路都試好多唔同拉麵,不過一有沾麵我就轉食沾麵,因為鍾意濃味,隱家,俺之沾麵,到而家住元朗就淨係食彩....登龍街幾間拉麵都高質

元朗 除左彩仲有無其他選擇?
沾麵後生可能會啱食啲

試過有個客 叫住佢唔好倒哂啲湯落碗麵度
佢一路食 一路搖頭 之後食多兩啖
即刻起身比錢走人
個一下真係想煎巴個女人
每次見客一野倒哂落去
真係 浪費哂啲心機呀

其實一直都好好奇
沾麵將麵同湯分開上個目的係咩
利申:次次食富士山55個沾麵都會食到唔夠湯要佢再加
以前豚王一開果陣覺得好新奇好震撼,因為再之前香港冇似樣既拉麵食,之後魂開左就覺得魂更加好食,不過魂係頭一年幾ok,之後差晒了,一路都試好多唔同拉麵,不過一有沾麵我就轉食沾麵,因為鍾意濃味,隱家,俺之沾麵,到而家住元朗就淨係食彩....登龍街幾間拉麵都高質

沾麵後生可能會啱食啲

即刻起身比錢走人
個一下真係想煎巴個女人
每次見客一野倒哂落去
真係 浪費哂啲心機呀

其實一直都好好奇

保持口感
冷麵熱湯反差

沾麵後生可能會啱食啲

即刻起身比錢走人
個一下真係想煎巴個女人
每次見客一野倒哂落去
真係 浪費哂啲心機呀

其實一直都好好奇

保持口感
冷麵熱湯反差

沾麪湯濃過拉麪湯好多
浸落去咪好鹹
想屋企煮 拉麵邊度有得賣

一田 citysuper呢啲? 現成有埋湯包呢類?
定剩係要生麵 湯底都自己玩埋
咁要自己係屋企整定蛋同叉燒先

求詳,叉燒有冇現成買

求詳,叉燒有冇現成買

叉燒難d
罐頭荀就好似有見過
新界東人有無拉麵推介,係大圍食過兩間都麻麻。上面講果啲都好遠 有機會試下

巴打食過大圍個2間
係食咩湯底呀
點睇台風?

拉麵來我自己覺得有驚喜
係我鐘意既口味

我幾個月前去過荃灣
唔知係咪唔好彩喇

成碗唔熱真係死罪
叉燒薄就睇下薄到咩程度
唔係你唔好彩

沾麵後生可能會啱食啲

即刻起身比錢走人
個一下真係想煎巴個女人
每次見客一野倒哂落去
真係 浪費哂啲心機呀

其實一直都好好奇

因為日本人工作忙
食野趕 山岸一雄忽然奇想
將啲麵整凍 個湯就好熱
希望黎食麵既人可以食快啲
因為湯麵 湯太熱你想快都唔得(好似係咁)
如果要睇專業講解
可能要睇 沾麵認達人個位介紹啦

沾麵後生可能會啱食啲

即刻起身比錢走人
個一下真係想煎巴個女人
每次見客一野倒哂落去
真係 浪費哂啲心機呀

其實一直都好好奇

保持口感
冷麵熱湯反差

沾麪湯濃過拉麪湯好多
浸落去咪好鹹

佢唔濃 味道唔夠的話
你啲麵沾落去都無乜味
正常都係湯帶會帶酸 唔係死咸
如果巴打食到個湯真係太咸
建議加小小醋中和下

巴打食過大圍個2間
係食咩湯底呀

泓一對面個間好普通

求詳,叉燒有冇現成買

無 因為保存時間唔可以太耐
自己整啦 巴打
點睇台風?

拉麵來我自己覺得有驚喜
係我鐘意既口味

我幾個月前去過荃灣
唔知係咪唔好彩喇

我食旺角個間真係係我最中意個一間

巴打食過大圍個2間
係食咩湯底呀

泓一對面個間好普通

個日試過返一日
衛生環境認真麻麻
佢啲叉燒就真係薄
切個條友仲好滿足問我想唔想學
衰過食燒味飯既分蹄
同埋好似已經轉左手
又係食到拉麵頭啖湯
到真係有實力既拉麵鋪出現
自然
點睇台風?

拉麵來我自己覺得有驚喜
係我鐘意既口味

我幾個月前去過荃灣
唔知係咪唔好彩喇

我食旺角個間真係係我最中意個一間

兩間我都無試過
我會為左呢個Post去食試其他拉麵鋪架啦
一蘭不了
個湯底飲2啖都頂唔順,飲晒真係好重口味
除左24小時無乜咁值得食
一蘭不了
個湯底飲2啖都頂唔順,飲晒真係好重口味
除左24小時無乜咁值得食

祝早日搵到啱自己口味既拉麵鋪

巴打食過大圍個2間
係食咩湯底呀

泓一對面個間好普通

個日試過返一日
衛生環境認真麻麻
佢啲叉燒就真係薄
衰過食燒味飯既分蹄
同埋好似已經轉左手
又係食到拉麵頭啖湯
自然

泓一個湯印象都幾好飲,但記得係個麵個人麻麻地

但對面果間食黑蒜湯底,好似無用到個篩隔開啲蒜頭咁,一路食一路咬到勁多啲燶咗既黑蒜,定咁係正常?

巴打食過大圍個2間
係食咩湯底呀

泓一對面個間好普通

個日試過返一日
衛生環境認真麻麻
佢啲叉燒就真係薄
衰過食燒味飯既分蹄
同埋好似已經轉左手
又係食到拉麵頭啖湯
自然

但對面果間食黑蒜湯底,好似無用到個篩隔開啲蒜頭咁,一路食一路咬到勁多啲燶咗既黑蒜,定咁係正常?

答泓一先 麵廠攞貨 無計 始終會爭小小
黑蒜個度 係極唔正常啦
個口感咪好怪 食到麵又食到啲蒜渣
啲蒜係硬身定軟身?

巴打食過大圍個2間
係食咩湯底呀

泓一對面個間好普通

個日試過返一日
衛生環境認真麻麻
佢啲叉燒就真係薄
衰過食燒味飯既分蹄
同埋好似已經轉左手
又係食到拉麵頭啖湯
自然

黑蒜個度 係極唔正常啦
啲蒜係硬身定軟身?

硬啦 食到屌晒鬼 之後無再去過

巴打食過大圍個2間
係食咩湯底呀

泓一對面個間好普通

個日試過返一日
衛生環境認真麻麻
佢啲叉燒就真係薄
衰過食燒味飯既分蹄
同埋好似已經轉左手
又係食到拉麵頭啖湯
自然

黑蒜個度 係極唔正常啦
啲蒜係硬身定軟身?

硬啦 食到屌晒鬼 之後無再去過

呢間接觸過
所以可以講 係差既
硬真係好癲 正常整黑蒜會隔渣
攞個黑蒜油既味
炸到咁燶會有苦味 仲放落碗麵度
整個條友對煮野真係
除左拉麵店點睇

有無其他關於製作既
交流下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞