做過幾年拉麵店 你問我答

1001 回覆
88 Like 2 Dislike
一蘭算唔算最top

係某部份人黎講 算
總會有人覺得佢好食同唔好食
你自己覺得呢?
我自己就麻麻地
因為唔喜歡豬骨湯底

我好少去拉麵店。我去過一蘭就愛上,但唔知會唔會只係

我未去過更好

鐘情一間都唔係問題吖
搵到間自己鐘意食既店鋪係一件樂事黎
巴打如果去開港島個間 大把選擇
我自己住新界 想試其他都無乜機會

我都係住新界 有時行開去都想食番碗
之前有個朋友介紹我食沾麵 完全唔岩食 果d醫
之前去過葵芳有間食拉麵 又貴又唔好食頂佢

葵芳即係丸京?
睇黎巴打仲要用多幾百蚊去搵自己既心水拉麵鋪
有無話自己偏好食咩口味?

係. 完全唔值成舊水. 麵同湯都好差。 我都唔想下下出到港島,新界區有無好介紹

我自己食開泓一
唔好食唔好打頭呀
醬油拉麵同魚介豚骨沾麵
係我最愛

泓一垃圾

口味既人 各有喜好啦

又細碗又少料 沾汁又唔夠

雞白湯未試過
香港又唔見有 到底咩味

上次去大阪入左間雞白湯出名既鋪頭但我無食到走左寶

一場去到做乜唔食咁哂料
我第一次試雞白湯都係日本
自己都親手煲過 啲雞腳同雞殼多到
攪個煲湯真係 手都斷

有機會擺相上黎 比大家睇下 日本煲湯既情況

去果陣唔知佢咁出名
走左返香港先知
想屋企煮 拉麵邊度有得賣

一田 citysuper呢啲? 現成有埋湯包呢類?
定剩係要生麵 湯底都自己玩埋
咁要自己係屋企整定蛋同叉燒先

求詳,叉燒有冇現成買

無 因為保存時間唔可以太耐
自己整啦 巴打

自己整有冇教學

有ar
吉之島見過
係泓一附近返工 可以去撞下巴打

求詳,叉燒有冇現成買

自己整啦 巴打

自己整有冇教學

有ar
吉之島見過

下次望下!
成日得閒出開去就心思思想食拉麵/沾麵 大路果d都食過曬

拉麵個人黎講

金田家 - 好多人話好食 但我食過幾次 個人覺得普通 味唔出 同埋佢個湯好多泡

霸嗎 - 多油,但叉燒有火烤過幾香

長浜No.1 - overall各方面都幾好,好鍾意食佢d辣芽菜 ,一次可以食佢半樽

黑龍 - 湯夠濃,同埋牛根拉麵/沾麵呢個配搭幾正

鳥華亭 - 雞白湯黎講佢堅係幾正,幾醇,可飲曬都唔漏,同埋唔貴

丸京 - 普通,勝在料多唔貴,純過口隱唔錯

鰹之一滴 - 真心唔差,拉麵黎講佢個湯好清甜,會忍唔住係咁一啖麵一啖湯

ラーメン松壱家 - 算多料,同埋有雞白湯,但幾貴

武士拉麵 - 上兩個星期去試醬油果款但個人覺得好普通,無論麵同湯同料。

拉麵來 - 上星期經過試左個極上海老吟釀拉麵,唔知係我揀錯定師傅撞手神,難撚食到 個湯苦既 杰得黎但又唔係特別香濃 成碗得三隻蝦同d白蔥 蝦又唔入味 碗野過百蚊 一路食個心一路講粗口

魂 - n年前日本師傅同佢老婆做時真心幾正的,只係之後轉左手就一落千丈依定唔好提了

其他豚王一蘭果d大路野唔特別講

沾麵

三田 - 第一次食沾麵就係呢間,料少,但麵質唔差,湯濃到汁咁同埋個顆粒感重

TETSU(岩岩先知佢執左 ) - 麵質個人覺得三田好d,但湯呢間比較好,特別係食完加湯飲,有種好醇厚既feel,同埋我幾鍾意佢間舖算比較乾淨企理,坐得比較舒服

富士山55 - 好普通,個濃厚豚骨湯係咁加魚介粉 但本身無果種豚骨湯味 一味咸

俺之沾麵 - 好多人話好食,但我覺得除左性價比好之外真係普通,麵又唔夠乾食完個碗底成灘水,自然唔會彈牙得去邊,湯油(已經唔係食黑蒜油)。

周月 - 濃醬油沾麵,第一次食會覺得佢咸+酸+油,但又幾過隱忍唔住再去 ,同埋佢d麵質真係數一數二好

彩 - 呢間真係不得了,果位偏到咁都下下要排返半粒鐘,日本師傅落手做,個蝦沾湯真係好食到好感動 ,雖然麵得熱麵,無咁彈,但麵本身有黑椒等唔同味,都夠香,好彩佢最後無執到

好詳盡
巴打之後會想去試邊間?
講起達摩就...炆炆地

食過一次豬骨湯,無下次。
個湯學上面巴打話齋,好水、無味。
隻蛋好似無滷過咁 完全係白烚蛋
配料面都好普通,係叫比較大份

仲叫左個墨汁餃子,無味死鹹,直頭難食

唯一我自己喜歡佢俾冰水

同佢menu啲相比較下都幾失望

同區的話 我會食 一鳴

製成品同圖片相差太遠真係死罪
無左第一眼睇到都覺得正個效果
之前食松一家都試過
張相我仲有Keep
之前好鐘意食山頭火 雖然食完會好口乾 我估佢係落好多味精 但因為個人鐘意有嚼勁嘅麵 佢個麵豉湯底又幾好 所以都成日食 隔左幾年上個月再食翻 差左勁多

呢間無食過
不過人工待遇好差
唔知有無因為咁有影響

求詳,叉燒有冇現成買

自己整啦 巴打

自己整有冇教學

有呀 前幾頁有文字版
點解人地日本仔整會咁好食,其他地方整嘅硬係唔好食嘅?

水質 原材料 加上環境
香港真係好潮濕同好熱

香港其實整到有7至8成既味 都算係咁
人地個邊啲京蔥都特別甜
搭小程飛機都爭好遠
我盡左力架啦

但一蘭同豚王用直送日本湯都唔算話特別好食

豬王自己工場煲架直乜鬼送
一難就唔知 可能係湯包加自己煲湯
好似以前不幸舍咁
下下直送 你點保存同運送過程唔會出事
所以我唔會信話係日本運湯過黎

我記得有幾間都話係日本運
但唔知係運濃縮液定點
一蘭算唔算最top

係某部份人黎講 算
你自己覺得呢?
我自己就麻麻地
因為唔喜歡豬骨湯底

我未去過更好

鐘情一間都唔係問題吖

葵芳即係丸京?

係. 完全唔值成舊水. 麵同湯都好差。 我都唔想下下出到港島,新界區有無好介紹

我自己食開泓一
唔好食唔好打頭呀
醬油拉麵同魚介豚骨沾麵
係我最愛

泓一垃圾

口味既人 各有喜好啦

其實可以要求多小小湯
小料唔算啦 我覺得正常
啱啱執笠既熱石沾麵
叉燒比叉燒粒咋 一塊叉燒都無我嗌個碗
雞白湯未試過
香港又唔見有 到底咩味

上次去大阪入左間雞白湯出名既鋪頭但我無食到走左寶

一場去到做乜唔食咁哂料
我第一次試雞白湯都係日本
自己都親手煲過 啲雞腳同雞殼多到
攪個煲湯真係 手都斷

有機會擺相上黎 比大家睇下 日本煲湯既情況

去果陣唔知佢咁出名
走左返香港先知

無仇報呀

如果咁啱你叫款麵無
係咪相認個時叫
有啲野係你就係你

如果咁啱你叫款麵無
係咪相認個時叫
有啲野係你就係你

試過叫醬油拉麵畀直身果隻麵我
佢話冇晒用開果隻
心諗要食細麵我不如食返白湯
台風呢!!
食咁多間,
始終都係鐘意台風,
但個個話難食,
台風呢!!
食咁多間,
始終都係鐘意台風,
但個個話難食,

我覺得唔算難食
要排隊就唔好搞
點解人地日本仔整會咁好食,其他地方整嘅硬係唔好食嘅?

水質 原材料 加上環境
香港真係好潮濕同好熱

香港其實整到有7至8成既味 都算係咁
人地個邊啲京蔥都特別甜
搭小程飛機都爭好遠
我盡左力架啦

但一蘭同豚王用直送日本湯都唔算話特別好食

豬王自己工場煲架直乜鬼送
一難就唔知 可能係湯包加自己煲湯
好似以前不幸舍咁
下下直送 你點保存同運送過程唔會出事
所以我唔會信話係日本運湯過黎

我記得有幾間都話係日本運
但唔知係運濃縮液定點

濃縮多 松乜家都話日本直送
個老細兜口兜面講
我問佢咁運費咪好貴
佢唔答我 你諗下
煲好左要雪到佢夠凍先保存到
由當地 飛機 到香港 要Keep住夠凍
個成本係要幾錢

如果咁啱你叫款麵無
係咪相認個時叫
有啲野係你就係你

佢話冇晒用開果隻

個侍應無單聲?
台風呢!!
食咁多間,
始終都係鐘意台風,
但個個話難食,

自己鐘意食就得
口味既野唔需要同人交代

如果咁啱你叫款麵無
係咪相認個時叫
有啲野係你就係你

佢話冇晒用開果隻

個侍應無單聲?

多數會
試過2-3次
有1次冇單聲
一蘭算唔算最top

係某部份人黎講 算
你自己覺得呢?
我自己就麻麻地
因為唔喜歡豬骨湯底

我未去過更好

鐘情一間都唔係問題吖

葵芳即係丸京?

我自己食開泓一
唔好食唔好打頭呀
醬油拉麵同魚介豚骨沾麵
係我最愛

泓一垃圾

口味既人 各有喜好啦

其實可以要求多小小湯
小料唔算啦 我覺得正常
啱啱執笠既熱石沾麵

可以多湯 又真係未試過叫多湯

如果咁啱你叫款麵無
係咪相認個時叫
有啲野係你就係你

佢話冇晒用開果隻

個侍應無單聲?

多數會
試過2-3次
有1次冇單聲

咁原諒佢啦
一蘭算唔算最top

係某部份人黎講 算
你自己覺得呢?
我自己就麻麻地
因為唔喜歡豬骨湯底

我未去過更好

鐘情一間都唔係問題吖

葵芳即係丸京?

我自己食開泓一
唔好食唔好打頭呀
醬油拉麵同魚介豚骨沾麵
係我最愛

泓一垃圾

口味既人 各有喜好啦

其實可以要求多小小湯
小料唔算啦 我覺得正常
啱啱執笠既熱石沾麵

可以多湯 又真係未試過叫多湯

如果本身佢餐牌無加湯呢一項
可以嘗試問下啲樓面
多數樓面就問返廚房
禮貌啲多數無Say no既
有時份量定好哂 個湯多左小小味會淡左
好睇廚房平時點做
對我之前工作黎講就無乜所謂
個客唔太串都好配合佢
長濱no1 真係
有無邊間食完之後可以加個飯落去
以前日本食過好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞