做過幾年拉麵店 你問我答

1001 回覆
88 Like 2 Dislike
想請問下有冇試過灣仔間__虎拉麵?
因為係附近返工 間唔時會去食下
但飲完個湯會頸渴 但係個麵真係好好食
如果有埋沾麵就正 可惜得拉麵

無 好慚愧 巴打問咁多間我都無食過
飲完會渴 因為味精好重手
其實間間拉麵鋪都會落味精
日本人自己炒菜炒飯比自己食都會放
你想叫佢唔落都唔得 因為煮拉麵醬油個時 一早放哂
係日本食到一個到宜家都覺得佢係最好食
個湯用骨煲 但唔同既係佢個湯會好結 好濃味
間野好似係神田

係日本 真係求其一間唔睇名就食
好小出事

我食過好伏 但好撚大份 替玉無料

你唔好彩啦
講得好
單論味道的話,聽人講不如親身一試,更來得真實而又唔會受其他人嘅評論影響
橫綱都開左好多年,有d師傅都出去自己開舖

係呀 所以無食過 我唔敢比意見
其實由2013年 佐敦一開拉麵競技場
好唔好食見人見志啦 呢4年香港開多左好多好多間拉麵

開拉麵戰場嘅呢個集團係日本好成功,反而係香港就好似差d,之前九龍灣都開過一個戰場但唔夠一年就消失左
但佢都再引爆左拉麵係香港嘅風潮
我覺得而家登龍街先係最激烈嘅拉麵戰場

個老細發過豬頭 個時唔係心急開九龍灣
應該唔會出事 加上內部問題...攪到間公司唔知似乜 啲日本師傅一走哂 佐敦就玩完了
登龍街直頭痴線 啲食肆多到 睇住佢越開越多 爭餐死 計埋上樓鋪 旺丁唔旺財

咦咩內部問題,我都想知
佐敦其實係咪都收埋皮?好耐無去
登龍街先排有間樓上店賣喜多方拉麵,開左唔知有無2,3個月就消失左,試都無機會試
係日本食過無敵家 香港有冇類似口味可以介紹
之前旅行食到停唔到囗
好想學整拉麵 買過啲日本拉麵書 佢地都係教大煲黎煲

本身仲以為正宗既唔會落
另外食過銅鑼灣間金__家 覺得麻麻地🤔
大家都無咩講味噌湯拉麵
有冇諗過出教學點整個湯出黎?

有諗過 但係屋企個煤氣爐真係滾唔起 唔夠大火
雞湯個類都還可以 自己係屋企扎下叉燒 整下半熟蛋都好容易

雞湯求教學 外國讀書都可以自己整吓望梅止渴咁

煲到出黎 但煮唔到拉麵醬油
結果都係同普通雞湯一樣
雞殼 雞腳 京蔥葉頭 木魚花 呢幾樣最簡單
煲到清雞湯

雞殼雞腳 水滾就放 大火滾到出血水
隔左啲血水佢 一定要隔乾淨
完成之後可以開返細火慢慢吊 唔好比佢大滾 唔係就變左中式湯咁
煲佢8個鐘左右 睇火力去判斷 文字交代唔到 放埋京蔥葉頭 出下味 最後放木魚花 收火 之後可隔出黎用 要慢慢隔 因為一大力倒出黎 個湯會混濁 變得唔清
小小心得 拉麵醬油 方面 平時係屋企煮真係需要好多材料
之前旅行食到停唔到囗

之前係香港專揀豬骨湯拉麵黎
但食過一次無敵家返唔到轉頭
香港全部豬骨湯湯底都係垃圾 做唔到無敵家果種湯底
香港好多都係死咸死濃
食過
魂 Jo 一虎 座銀 黑龍 一蘭 豚王
金田家 拉麵來 別天神 富山麵家
個人暫時覺得jo真係好撚正
一虎排第二

暈真係可一不可再
同埋次次食完一蘭(銅鑼灣)第二朝都會肚屙 可能叫得太油

本身豬骨湯已經係好油
下次小心啦 未必係唔乾淨
可能真係太油腸胃受唔住
香港好多間拉麵都好撚難食
最主要係D麵質同湯底勁差
但就算整到成PAT屎都會有香港人話好食果下先正
點睇蔦呢間?

無食過 所以無意見
日後我會為左呢個Post
去試食返巴打提及過既拉麵店
等我!
香港有冇邊間拉麵/沾麵水準同日本o個d可比甚至tabelog可以拎3.6以上?

嘩 真係唔敢拎出黎比較

只可以講
我最近食得最多既係泓一既醬油拉麵同埋魚介豚骨沾麵 因為近自己屋企
之前食開富士山55既濃湯豚骨沾麵

比分真係唔識8
講得好
單論味道的話,聽人講不如親身一試,更來得真實而又唔會受其他人嘅評論影響
橫綱都開左好多年,有d師傅都出去自己開舖

係呀 所以無食過 我唔敢比意見
其實由2013年 佐敦一開拉麵競技場
好唔好食見人見志啦 呢4年香港開多左好多好多間拉麵

開拉麵戰場嘅呢個集團係日本好成功,反而係香港就好似差d,之前九龍灣都開過一個戰場但唔夠一年就消失左
但佢都再引爆左拉麵係香港嘅風潮
我覺得而家登龍街先係最激烈嘅拉麵戰場

個老細發過豬頭 個時唔係心急開九龍灣
應該唔會出事 加上內部問題...攪到間公司唔知似乜 啲日本師傅一走哂 佐敦就玩完了
登龍街直頭痴線 啲食肆多到 睇住佢越開越多 爭餐死 計埋上樓鋪 旺丁唔旺財

咦咩內部問題,我都想知
佐敦其實係咪都收埋皮?好耐無去
登龍街先排有間樓上店賣喜多方拉麵,開左唔知有無2,3個月就消失左,試都無機會試

1個場 幾間唔同公司落去爭生意 邊有好結果 都係涉及$ 佐敦應該走上沒路架啦
最後一次去 有2間都已經唔開 鬼影都無隻
之前旅行食到停唔到囗

不如你話我知 無敵家你食咩口味既拉麵?
有無相可以擺上黎望下 盡下人事介紹下
我做拉麵耐 但食 唔係食過特別多間
好想學整拉麵 買過啲日本拉麵書 佢地都係教大煲黎煲

屋企煤氣勞既火力真係未必煲得到
清湯勉強可以 濃湯真係煲到天荒地老都未必得

本身仲以為正宗既唔會落
另外食過銅鑼灣間金__家 覺得麻麻地🤔

呢間食過 我自己唔太好
一來豬骨湯 二來直身麵 我食曲麵多
大家都無咩講味噌湯拉麵

香港人會覺得係平時食飯 配個碗麵豉湯既味黎 我自己都鐘意食麵豉湯底 不過香港會即叫即炒既 唔多 我知港島有一間
我以前做過一間都會即炒 可惜已經結業了
之前旅行食到停唔到囗

之前係香港專揀豬骨湯拉麵黎
但食過一次無敵家返唔到轉頭
香港全部豬骨湯湯底都係垃圾 做唔到無敵家果種湯底
香港好多都係死咸死濃

搵到至愛 當然睇唔上其他
同老婆一樣
食過
魂 Jo 一虎 座銀 黑龍 一蘭 豚王
金田家 拉麵來 別天神 富山麵家
個人暫時覺得jo真係好撚正
一虎排第二

暈真係可一不可再

暈 真係等死
如果佢唔改革一下
如果佢為求存 應該可以既
但如果想整好野比人食 佢就唔合格了
好懷念以前香港唔似而家周圍都有拉麵食時候既中環豚王
香港好多間拉麵都好撚難食
最主要係D麵質同湯底勁差
但就算整到成PAT屎都會有香港人話好食果下先正

因為唔係間間都可以自己製麵
湯底勁差就見人見志
巴打係日本食過邊間會扯哂旗先?

飲啖湯時好味到想流眼淚既感覺而家搵唔返

由小店變連鎖 再分家
香港都有好食既拉麵既
如果食哂全港都無一間接受到
咁真係無法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞