做過幾年拉麵店 你問我答

1001 回覆
88 Like 2 Dislike
女朋友鍾意食三田和樓上話難食的台風沾麵
小弟就鍾意直細身拉麵 所以鍾意一蘭
另外 大埔一間達摩都覺得好味

巴打可否講解下麵質 見有d係直 有d係公仔面咁 有d係粗

如果單講直或曲麵,其實係為左平衡麵條入口果陣帶黎嘅味道

直麵通常會配搭濃厚口味嘅湯底,例如博多、熊本、久留米同和歌山拉麵等等,因為湯汁口味比較濃烈,配直麵就無咁易掛湯,食起上黎就唔會令人覺得太膩

曲麵就常配清爽口味嘅湯底,如東京、喜多方、旭川拉麵等,曲麵相對易掛湯,配合清爽湯頭可以令人覺得有味覺上嘅滿足感

而粗幼度其實都差唔多不原理,越粗越掛湯,
不過其實重有好多因素同製法會影響麵條嘅效果

之但係上面都係好刻板嘅理論,實際上好多麵店都未必跟足呢d所謂規矩 例如原祖嘅二郎拉麵,湯底係用豚雞同菜煮出黎,粗獷濃厚,但就配大量極粗麵,等d學生哥食得夠爽夠飽 所以話拉麵真係無咩絕對嘅定律同煮法,所以先咁吸引人

好詳細 呢方面分地區既
我真係無研究 長知識
特別係最後個句無絕對既定律同煮法
所以無所謂正宗唔正宗

我心目中正宗ge拉麵係得叉燒、鳴門卷、荀ge醬油拉麵

成日睇卡通片見到個款
簡簡單單就好 太複雜有時會多左

我最鐘意o既拉麵係簡單到得叉燒同蔥

香港定日本?
擺款唔洗多
味道最重要
不過香港人會覺得多料先係精品
又唔見會講一難得麵同風cut叉燒

第一次食大埔達摩時影底 有d生蒜幾正

食食下飲晒d湯 原來有字

頂你樓主...呢個鐘數放張咁嘅相出黎...

Sorry

直麵通常會配搭濃厚口味嘅湯底,例如博多、熊本、久留米同和歌山拉麵等等,因為湯汁口味比較濃烈,配直麵就無咁易掛湯,食起上黎就唔會令人覺得太膩

曲麵就常配清爽口味嘅湯底,如東京、喜多方、旭川拉麵等,曲麵相對易掛湯,配合清爽湯頭可以令人覺得有味覺上嘅滿足感

之但係上面都係好刻板嘅理論,實際上好多麵店都未必跟足呢d所謂規矩 例如原祖嘅二郎拉麵,湯底係用豚雞同菜煮出黎,粗獷濃厚,但就配大量極粗麵,等d學生哥食得夠爽夠飽 所以話拉麵真係無咩絕對嘅定律同煮法,所以先咁吸引人

好詳細 呢方面分地區既
我真係無研究 長知識
所以無所謂正宗唔正宗

成日睇卡通片見到個款

香港定日本?
擺款唔洗多
味道最重要

隻碗個設計好得
呢款係咩湯底?
講下叉燒同湯仲有麵 感覺如何吖
一蘭算唔算最top

好詳細 呢方面分地區既
我真係無研究 長知識
所以無所謂正宗唔正宗

如果真係要正宗,
就只會係19世紀,日本開國之後由中國傳入嘅「支那麵」,同依家有極大地區性差異嘅拉麵全然不同。
一蘭算唔算最top

係某部份人黎講 算
總會有人覺得佢好食同唔好食
你自己覺得呢?
我自己就麻麻地
因為唔喜歡豬骨湯底
Cwb間別天神點睇
個人好豬骨 但有時食到d太咸
雞湯就太清唔岩我
醬油就怪怪地
香港好少食拉麵
去親日本就周圍試 餐餐拉麵咁濟
沾麵個隻粗麵 可以係邊度買到

好詳細 呢方面分地區既
我真係無研究 長知識
所以無所謂正宗唔正宗

如果真係要正宗,
就只會係19世紀,日本開國之後由中國傳入嘅「支那麵」,同依家有極大地區性差異嘅拉麵全然不同。

講起支那麵
之前去到日本都會見到有間拉麵鋪個名係叫支那拉麵 早2年好似Hell左個師傅
有錯請糾正
Cwb間別天神點睇
個人好豬骨 但有時食到d太咸
雞湯就太清唔岩我
醬油就怪怪地
香港好少食拉麵
去親日本就周圍試 餐餐拉麵咁濟

呢間無食過
雞湯都有濃架
可以試下主打雞白湯既拉麵鋪
點解唔比下機會香港啲鋪頭
去到日本真係唔洗睇名
門口睇餐牌啱自己口味就入得
沾麵個隻粗麵 可以係邊度買到

市面上應該買唔到
同廠商攞 都要佢改到係自己想要既野
佢先會提供 如果有幸買到
樓主記得煮完要徹底洗好個麵
有冰水浸最好浸埋
唔係口感會極差
有機會幫你留意下
樓主點知丸京老細d野 我覺得依間係最好食個幾間黎
一蘭算唔算最top

係某部份人黎講 算
你自己覺得呢?
我自己就麻麻地
因為唔喜歡豬骨湯底

我好少去拉麵店。我去過一蘭就愛上,但唔知會唔會只係
一蘭算唔算最top

係某部份人黎講 算
你自己覺得呢?
我自己就麻麻地
因為唔喜歡豬骨湯底

我未去過更好
樓主點知丸京老細d野 我覺得依間係最好食個幾間黎

佢老細啲野唔知
不過知道個所謂師傅日本人係共事過
由佐敦競技場已經臭朵

好詳細 呢方面分地區既
我真係無研究 長知識
所以無所謂正宗唔正宗

成日睇卡通片見到個款

香港定日本?
擺款唔洗多
味道最重要

隻碗個設計好得
呢款係咩湯底?
講下叉燒同湯仲有麵 感覺如何吖

係醬油湯底 感覺稍清淡同簿身 不會太滯 味道係咸中帶甜相當討好
麵底幼直一如既往稍硬 食落爽不糊口 浸耐左口感微微轉鬆 但仍然可口
叉燒得三四塊 薄亦唔大塊 唔識分咩部位 感覺肉同外端中間有層環狀肥油 放入口的感覺係一舊肉分開成幾份 唔會形容為即溶 而由於瘦肉不佔主要比例 都唔覺鞋口 但同樣無嚼口
如果真係要正宗,

而且麵條真係要用人手拉出黎先係正宗
其實就算係中國,以蘭州為例,聽聞賣牛肉麵(蘭州拉麵)嘅店家都唔會話自己係正宗
雞白湯未試過
香港又唔見有 到底咩味

上次去大阪入左間雞白湯出名既鋪頭但我係食到走左寶
雞白湯未試過
香港又唔見有 到底咩味

上次去大阪入左間雞白湯出名既鋪頭但我無食到走左寶

好詳細 呢方面分地區既
我真係無研究 長知識
所以無所謂正宗唔正宗

如果真係要正宗,

講起支那麵
之前去到日本都會見到有間拉麵鋪個名係叫支那拉麵 早2年好似Hell左個師傅
有錯請糾正

支那麵都係因為二戰後先正式統一改晒叫拉麵
但依家有人叫返支那麵一啲都唔奇
已故名人,「拉麵之鬼」佐野實間舖就叫「支那蕎麥麵屋」
一蘭算唔算最top

係某部份人黎講 算
你自己覺得呢?
我自己就麻麻地
因為唔喜歡豬骨湯底

我未去過更好

鐘情一間都唔係問題吖
搵到間自己鐘意食既店鋪係一件樂事黎
巴打如果去開港島個間 大把選擇
我自己住新界 想試其他都無乜機會
點解人地日本仔整會咁好食,其他地方整嘅硬係唔好食嘅?
雞白湯未試過
香港又唔見有 到底咩味

上次去大阪入左間雞白湯出名既鋪頭但我係食到走左寶

鳥華亭好似係
如果真係要正宗,

而且麵條真係要用人手拉出黎先係正宗
其實就算係中國,以蘭州為例,聽聞賣牛肉麵(蘭州拉麵)嘅店家都唔會話自己係正宗

所以講正宗真係好on9
北海道有三大拉麵,邊樣先係正宗?
突然諗到樣野想請教樓主
d荀乾你地係買返黎即刻可以用定係點
因為荀乾嘅處理要極得好好似都幾麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞