日本不同租車公司嘅租車及車型記錄分享

876 回覆
246 Like 6 Dislike
上次係東京TOYOTA租車 市中心打爆油 去到羽田叫話下次我附近油站入既單打爆完都係渣多10km 食得你幾多油
naoh 都 trap
有冇諗過係手車問題?
唔係駕駛技術問題 係完全無需要仲要多左麻煩 上一個reply有講
mapcode 可以定點特定位置(eg 停車場入口)
用navibridge 會比較方便
有人追求車款咁選擇就會少好多, 一般人跟返大公司租返啲普通代步車夠晒啦
濕鳩大發偈+CVT根本冇得唔用低波
我發覺唔係絕對差過車GPS

Google map真係衰在會點你行細路,但係起碼有得開衛星圖check完再plan過條路

GPS我試過揀行toll但係佢條路係行咗一半高速就叫我落。大佬呀成夜晚10點幾我想早啲返酒店你就咪撚幫我慳個幾百円啦

有次仲唔知發咩神經叫我落完高速再上返同一條
mapcode會係一個範圍
mapcode search完要再開附近施設揀
有時搵唔到就惟有去到附近再執生
Toyota係咪要指明型號方便D?
我想租AE86, 趕住去送豆腐
咪撚租Corolla Cross
佢應該有指定邊度入 通常都係機場/機場附近嗰個
Toyota 租車新嗰啲會唔會有Apple CarPlay?
上次做嗰陣以為有 點知冇
2023 Prius 係幾好力水,算係幾慳油。但我建議你唔好用 Eco,起步會慢半拍。有後泊鏡頭。

日本通街mpv, alphard 都好多
正常揸根本無問題
俾d 信心自己啦
我之前租嘅Yaris、Yaris Cross同2023 Prius全部都有Apple CarPlay。
我啱啱相反,還車個時問我入左油未但係無問我攞單

到最後我比張單佢望都無望就掉落垃圾桶
Rentalcar 同租車公司個保險係兩回事,租車公司全保係免按金,rental car嗰個係要照俾租車公司按金,有咩事照賠俾租車公司,之後再拎單同rental car claim
好似係包NOC, 即係部車撞爛咗期間佢做唔到生意嘅損失
冇揸過 / 冇坐過既人先會咁講
點解會認為多咗麻煩,定對自己手車冇信心?
不過冇信及揀返中細車都係好事
4 個坐suv 同 mpv 已經好大分別,未講elgrand 同 alphard
5 個suv 坐中間果個已經變左 dogseat

自己大阪福岡名古屋東京北海道都係揸alphard , 除咗東京圈內泊位窄一點要多一手,其他完全冇問題,得心應手,坐既冇投訴,完全返唔到轉頭

唔識閱讀空氣,行路都會阻到人
關大細車咩事?
周街都見到大 mpv 仲有 taxi
想問下大家Yaris 後尾箱可唔可以放到2個28吋喼+2個20吋喼?
呢架野係尾箱大啲
其他都係垃圾
mapcode 係特定位置(eg 停車場入口)
你見到範圍可能係因為個code 唔完整 或者根本唔係用緊mapcode
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞