日本不同租車公司嘅租車及車型記錄分享

876 回覆
246 Like 6 Dislike
有台灣人話完全唔做網上照起現場俾錢都得

我就唔建議囉,佢寫明自助,又唔係外國人網上俾唔到錢,就應該盡量跟
香港揸開epower
8-90 都冇乜嘢
係後段要過百就要大腳少少
想問下層主
如果2條友坐,行高速100-130左右副engine 會唔會長著好嘈兼唔慳油?
其實係好奇想試下note-e,不過上網睇人講話note-e行高速都係好嘈兼唔慳油

所以仲諗緊租汽油fit仔定note-e 層主俾你點簡
日本唔會改的,唔好玩自己。

電車家用先好用
新車咪有囉,慢慢嚟,分別不大,又冇人推你
事九但啦,十年前我領過嘢後,就發覺mapcode 冇咩用
好多時我即興搵嘢,google 完就殺去

點搵mcode 呢
日本油平咁多
使咩諗慳油……..
有成功感,我入油都要搵平嘅
慳油….慳得幾多
日本啲油錢咁平都仲要慳?
times好睇彩數 同 可能睇地區?
19定20年去過租
比左架2萬幾咪jazz 幾新淨
租車黎講應該頂盡2-3年車?
一樣 times真係少左好多
covid前真係多d鋪揀
本身全行都係covid close down左唔少
但點知 就好似得佢 好多都唔開返咁
自己本身鍾意揸mazda 都會特登睇佢先
除非一租行得遠 同 行程過7日郊區
唔係的 市區都係玩完先
再JR出入郊區 去到先拎車
計toll同時間 條數係返度

btw, 有時唔想比one way fee (拎車還車唔同點)
直接早幾日去返個車場租車 再車返酒店拎行李
咁樣其實都好正
我又唔覺得好嘈
新fit就未試過
但以家架note行hw就25-6km/L左右都得
但巿區短途15-6左右
但日本入油咁平 揀架樣靚想玩架車仔好過
岩岩租完2日GR86
正撚到仆街
不過長trip唔洗考慮
玩2-3日既話好岩d想飛下車既人
前幾日先中完伏
還車前走去入油
用toyota比嘅電話入機
點知去到嗰個地方係乜柒都冇
啱啱福岡長崎由布揸左6日Note E power

兩人兩大喼,7成高速3成市區/山路,總共揸左800幾900公里,油錢400幾港紙,長開sport mode

高速就係keep 100-130,過左11x副engine就開始嘈,快線爬頭俾大油就仲嘈

市區行EV mode就真係好靜

不過架車regen都幾大力,市區一唔俾油架車就明顯地收慢,咩mode都係咁,喺香港揸開油車,唔係好慣
租過部32
幾正
新嚟 梗係睇 google map 搵la, build in 都有,但要學下點搵
okok, 但我已放棄十多年了
想問下如果我今日11點拎車,還車果日12點先還到,係咪會計多1日錢
佢有做活動嘅話可以指定車款
冇得加
租過幾次七人車都有
有啲係紅黃框框
有啲係影住車尾泵把,度位唔使估
有無試過福岡租times啲車新唔新 可唔可以指定要mazda 我見佢唔似toyota可以揀車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞