日本不同租車公司嘅租車及車型記錄分享

876 回覆
246 Like 6 Dislike
福岡會唔會有FL5租
試過係前一日先租車 最後都係用返國際版租

係日本無電話卡 得數據卡

題外話 個次係北海道釧路租 除左國際牌之外 要睇埋我香港車牌 好彩本身都有帶定

可能鄉下地方驚出事
lm
lm
我舊年喺那霸機場toyota租都要俾埋英國牌
上個月大阪難波就話唔使

btw, 日本有數據卡咪可以用skype打local電話
其實透過Tabirai 訂Budget 買哂佢既保險 (Tabirai 聲稱本身有免責保,可加錢買NOC),係咪等於Budget 既全保?我見隔離台有巴打講明明用平台買哂保險,但都係買唔足,R 哂頭
有冇人試過東京租jimny係唔係得omoshiro 㨂?
又係你自己話noah 大部 咩泊車好貼界,又咩麻煩到人,kacar bla bla bla
咪即係size 問題囉
而家人地俾埋size 你又話適合問題

mpv size 差唔多 有趟門 泊車貼界都比較容易上落
就算講 人 行李 arrangement ,mpv 點都flexible 過suv
你就真係無諗人行李arragement 啦
下次試下先
大既放車尾 但要注意厚度
中既放dog seat有可能睇唔到倒後鏡
Noah都揸唔掂 你都係搭巴士啦
綠色本野只係一個駕照執照翻譯文件,並非駕駛執照,所以本野有多國語言。
用途係你手持原居地駕駛執照,但對方未必識你原本執照上既語言,就用綠色本野做翻譯,等外國人知道你原來駕駛執照上面項目既意思。

所以手持香港駕駛執照去英國租車,
唔一定會問你拎綠色本野

不過本野好似無日文
因為我係日本TOYOTA都租過4-5次 第一次要拎返張香港車牌出黎

多謝分享
如果比人吊銷車牌,可能仲keep到國際牌本野
同埋有啲租車公司有駕駛年資要求,或者車牌唔夠年資就強制要買多份保險之類
Tabirari 或者Budget 日文版大家點注冊

佢要打片假名 係咪將自己個名照釋就得?
地址果啲填咩好
好似冇咩人講corolla sport (hybrid),有冇人租過

黎緊去日本打算租呢架,聽講唔似日本車
有啲車真係得佢有 其實都獨市
話說好想試部GR Corolla同GRMN Yaris
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞