日本不同租車公司嘅租車及車型記錄分享

876 回覆
246 Like 6 Dislike
要睇你拎車幾點
1.5個鐘都應該揸到上去既
不過應該少趕,因為highway個限速好似都係得60定80
我都想講 佢個lane assist好怪
同埋感覺堂軚個movement 好怪 好似一格格咁郁
尤其係去到highway 好唔smooth
唔知係咩我唔係識較
Lm
收費道路入去同出去 最左都係人手 入去就停低拎飛
出去就比飛佢會講幾錢/牌仔有標 你比佢就得
日本autoroll叫ETC 你租車要埋就最後找數
要小心係有d上highway既入口係淨係比etc上 要check清楚
停車場收費就睇下邊種 係街個種一定有位入硬幣同紙幣
商場就9成唔駛
佢D鋪頭地點又唔方便, 又冇etc
細cc車唔好地板油踩咁盡 佢turbo lag 同engine lag 會好勁 原裝細車軚感揸得快一定飄
toyota rent a car 租過車
又新又有得指定
連hud都有 唔係入門版
Toyota租過2次都唔洗入滿油還
同埋冇附加費用 (除咗油費本身)
想知其他係咪都係咁?
試過喺四國Toyota rent a car 租到架ractis 13km

普通compact 架租fit 其實最好同埋啲位好用
note e power 一快就嘈同唔慳油
hybrid 就一定揀Toyota, 俾我會揀Prius 4代
5代係靚仔啲但係個尾箱就唔夠大
Sienta/freed入巷仔會唔會都好難出淨係租過fit仔個級別
搵咗好多間店都搵唔到棍GR Yaris

最後屈就租咗自動波版過下癮
sienta 屬於正常車唔會難 係路口記得一時停止同唔好開大燈 但都要睇去邊 如果京都就要小心d
日本已經無哂performance car玩 外國人出事率太高
大既租車公司都一致收起哂
有都係私營 個d就唔敢賭大細
點伏法
加少少錢有etc
地點確係唔方便 不過車站行過去會經過條河
河邊開滿櫻花仲要冇人
係我果次旅行一個bonus
上次去熊本租架CC 都2萬幾咪 又係超級齋版

你講到noah咁撚大份
suv咁細部
你不如睇下spec先
知道日本出左新prius
即刻第一次日本自駕就揀佢
真係好撚正,成部跑車咁

缺點覺得轉彎視線唔係咁好,個A柱好阻
同埋隔音差
唔夠位擺行李,如果兩個人去都ok,後坐拍低就大把位
其他無乜野
去旅行揸車真係爽好多,依家揀去旅行都會揀適合揸車嘅地方先

之前去沖繩福岡都係揸車,嚟緊去名古屋揸

另外有冇巴打試過去泰國揸車?見泰國租車都幾方便,都想試下
睇開google map真睇唔慣佢地d車機 我上次都係用android auto
但係唔係條條線都work
可能佢地去D大路景點
大大個車場任泊, 高速公路上落就到
我鍾意去D山卡啦係山上/冷門景點
有D單程路/勁窄路先到
呢D地方你渣大少少車玩自己
七人車果D你冇2nd車手真係唔好搞玩死自己
渣長途/有咩事上來你真係食屎
你拎Q8 x7同noah 比咁鬥氣無得講
我除左講大細 仲有講人數仲有講行李 當你rav4同noah
你去問人邊架岩旅行車就唔駛講啦
又黎一個個種我揸到wor我自豪我威威
咁你叻啦唔想因為呢樣野解釋太多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞