日本不同租車公司嘅租車及車型記錄分享

876 回覆
246 Like 6 Dislike
我都唔識 無經驗
剩係上網見人講話HI花少少都要報
驚你HIT & RUN果D

TOTAL搞左2粒鐘
我諗要揀233款,尾排摺起一邊,先擺得落啲行李

不過233中排冇左walk though,之後既旅程每次上落都要前後推中排,比後排既人進出,好鬼麻煩
我次次都係去到鋪頭再加, 揀機場新幹線車站啲大鋪拎車大機會有存貨, 無就大不了撳飛仔
人地租車公司專登用中文字寫埋出嚟叫你咁做,仲會叫你簽名確認

佢都係跟足人規矩咁做,比你講到係做錯事咁
一句講曬,唔會再貪平揀C1,全部都係屎
唔嫌舊嘅其實有corolla fielder
c2有Fielder Hybrid無駕駛要求既直頭捨我其誰
唔報警保險會唔受理,租車公司就要你賠
起碼我上次租budget嚴重過你
都係打電話去支援熱線同間舖講
冇撞到其他人同其他物件 架車冇明顯損傷
就可以繼續行程
無明顯損傷即係無花?(咁點樣嚴重過我?你係咪覆錯人?)

唔係撞到人同物件梗係唔使報警啦,根本架車都唔會花啦
我講緊係架車high花咗一定要報警

我嗰次俾個京都陰濕屋外電箱界花左架車
報完警通知埋租車公司,一蚊都唔使賠嘅
呢個情況如果唔報警,保險係唔受理嘅,租車公司就會要個客賠
唔一定要報警
打去租車公司話俾佢聽件事係點,佢會同你講洗唔洗報警。
牽涉撞到人/物件,一定要報警
係咪照講刮花咗就得?我聽啲人講話又要避狗先呢啲口供先有得賠?
暫時網上格價,比較穩陣Times同Toyota

第一次自駕遊應該揀邊間好,睇過Times平啲但舊,

保險全保其實係咪兩間都差唔多?
Times 租 Toyota Raize有冇伏?
會唔會唔夠力
我半個月前租sienta,啲音響可接受水平啦,行高速公路都夠力嘅,泊車睇位都OK,我平時香港揸開細五人車,無揸過七人車都可以handle到,根本就唔需要360嘅。
司機位幾好坐
Book Jalan 咪得
駛鬼搞咁多野

(要指定車款除外

最近幾次都係nissan rent a car最平
呢啲指定牌子派嘅車款,你自己睇下人哋車廠出過咩車就心𥚃有數唔啱size 就轉睇另一個
第二排我哋摺咗一邊擺行李,剩低嗰個位乘客經常瞓着,所以應該又唔太差

最後排我哋摺晒嚟擺大行李

老實講,公路行到140以上真係危險,尤其是仲有屋企人,以下嘅話又覺得夠用啦
要好坐梗係租架L佛
下個月預計揸六百幾公里 多數高速
特登加錢租架toyota aqua hybrid 2021
有無comment? 計埋司機 total 2個人坐
入鄉隨俗啦,日本人好少cut線
正常開90 100呢架車都爬到頭
想家人坐得舒服,當然高一級會好啲
我租23年車係有keyless
俾錢選車嗰度應該有寫得好清楚有啲咩又有啲咩冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞