日本不同租車公司嘅租車及車型記錄分享

876 回覆
246 Like 6 Dislike
想租FL5
論副偈又真係兩個世界
但車殼一樣, 用嚟打咭都呃到下人
不過影還影千祈唔好影錶板, 一見180咪錶就即刻穿崩
其實個限速指示都唔知有咩意思
我開到130
側邊都係有車一下就過左我
oh really?

租番yaris 咪ok
講限速
咁事實緊係無人跟
仲有唔好影車尾
你咪當自己有藉口再去日本玩,咁樣會開心啲。
Gr four
skyrent?
佢租車個價錢係貴一截 俾唔返應有嘅質素你
避震好硬 硬過啲M車AMG 有病
張凳超唔好坐 坐2個鐘條腰會痛
無力水 講緊hybrid版踩油都唔去
車重搞到慢過普通yaris hybrid
唔好睇位 A柱好Q粗
油缸好細 30L多啲 打爆都係行到450
日日都去入油
重要部車好樣衰下

唯一好係啲有adaptive cruise control同carplay
但真心唔建議
去過日本幾個大機場(除左KIX)租Toyota,都有呢個問題。其他細租車公司應該都一樣,或者更差,因為車場位置可能更遠

外國通常機場停車場就可以借還車,方便好多
唔計 ETC highway,就算海邊公路都係 Mark 60 定 80,但就算你個牌雪到結冰都無可能渣到 60 ...
唔計入村,60 係基本,80 係正常或稍慢,80-100 係 大部份人既行車速度。
海洋博之前嗰段路行 80 會比貨櫃車狂推,你會開始懷疑日本係計 mph。
北海道Nissan我明明租Serena
但係死都要比部Elgrand我
上次試過 lane assist,感覺上唔係一格格而係時有時無,
kick in 時間太奇怪搞到唔知點咁。
油站啲篤篤mon有得轉中文/英文
通常一開始都係問你有冇會員(ポイントカード), 你話冇, 然後揀入咩油(レギュラー 平油, ハイオク 貴油), 揀入滿(満タン)定指定金額, 揀付款方式, 要唔要收據
入完油收槍, 有啲機係即時自動找返錢俾你, 有啲就要拎住張qr code去中間搵部精算機嘟, 嘟完先會喺果度找錢
上次同巴打去,一個GR Yaris, 一個GT86
日本啲相機+15都無事
如果你喺講緊Zurich自在旅遊自選保障(自駕)入面既特別條款第2項的話, 應該係要有保險而唔係全保咁解不過日本租車其實都自帶基本保險 佢應該係寫比其他國家租車又唔強制買保險既人睇姐 例如東南亞租架電單車咁比錢就走得
60 路我開緊 70,以為自己好撚過份…
點知隔離架車秒放我,都算,行慢線又比大貨車推鳩我…
Sorry 我雪藏牌都要起碼超 20 先唔使 100% 做隊長。

如果係 mph 個速度就正常晒。
尾箱無敵 唔使訓低後排都夠做
兩三個人去又唔想坐車仔, corolla touring就啱哂
裝四個人唔係唔得, 但細7坐會得舒服啲 (sienta/freed)
軽油 = 柴油千祈唔好入錯, 其他嘢揀錯應該唔會好大問題
純粹交流下姐 如果啲保險條款真係寫明 免費送data pack比個客但前提要個客買張左無限上網既sim card 的話影響好深遠 一定要報東張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞