日本不同租車公司嘅租車及車型記錄分享

876 回覆
246 Like 6 Dislike
上個月租過22年版sienta(3個人+3大1中喼)
收尾排3大喼左至右排排企(長邊向下)
喼上面重有大把位,隻中喼點放都得

所以5個人+5中喼應該冇問題
但貴萬幾yen, 會cover得返?
如果total 揸800km, hybrid 貴油車萬二yen, 應該租hybrid定油車
建議你計下架車1L行到幾遠(網站有講),1L油最近大約147-178yen
可以預鬆20%當自己行錯路消耗嘅油

唔知點解我當時睇toyota sienta佢係將車嘅大細分價錢,好似有無hybrid 同價(唔肯定有冇記錯)
你租部c0 c1 如果只係細城市市內做腳車唔會上山行公路就ok既唔大影響
會上山揸遠路,冇揸開車應該都會feel倒部車冇咩力揸到地板油都唔係好去,時間都蝕埋
真係座底都起碼C2 1500cc 車
係fb見到有人post,Toyota比咗架頂版Corolla touring佢,隻色幾型
Toyota一定係比多2000指定Corolla Touring
佢仲要係Compact已經可以指定比Corolla Touring,係Compact平價入面最大果部
一大一細加一箱手信+BB車都放得落
Lm
佢嗰架仲要唔係齋版 係頂版
兩部都揸過,感覺sienta 細部D靈活D
Freed 仔就舒服D 大部D, 對比sienta係要小心DD
不過兩部都係好操控既MPV
搞咩
我book果時揀雪軑佢無車款揀
到時再問下個架仔先

09/11 名古屋

10/11 高山+飛騨

11/11上高地>奥飛騨温泉郷 (溫泉旅館)

12~14/11 富山&金澤

15/11 下呂溫泉

希望睇到紅葉
請問用toyota rent a car日文網如果想訂雪軚係咪直接打去英文CS就得?
我試過勉強可以,想穏陣就book 少7人車
師兄 黎緊小弟去福岡,想問下jalan呢個網個對頭人識唔識中文/英文?
我怕到時雞同鴨講
同埋你交車個陣有冇驗屍咁?
三人
三個28寸 gip
三個handcarry gip
除左corolla touring
Freed
Sienta
仲有無邊款推介?(佛 noah serena除外
jalan咪又係book 番各大租車公司

親身經驗係經jalan book toyota,攞車之前toyota英文cs熱線係唔會幫到你,因為你唔會有toyota嘅booking reference
巴打,我都睇緊Honda

但我係Jalan 搵唔到佢有NOC 個選項,係唔係要去到現場買?

免責補償 = NOC
你已經 Tick 咗啦
你當 Jalan 係 Food Panda / Deliveroo 嗰隻 Agent 就 Fit 哂架喇
同你接頭嘅都係 Honda Rental 嚟架啫

你做 Booking 時,佢見到你唔係日本人嘅名
佢 Sent 比你嘅 Confirmation mail 已經係英文嚟
去到佢嘅機場 Counter and 攞車嘅時候,佢地都會有人講到英文嘅

你拎車嘅時候,佢會拎住張 Record 同你講番有 D 咩地方有花有崩(相信間間都一樣架喇)
還車嘅時候。。。佢冇响我面前驗屍咁喎
係圍住架車行咗個圈囉
佢本身唔係有兩part 保險?定係1,300 已經包左兩part?

我睇番個 record,係已經包哂架喇😆

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞