日本不同租車公司嘅租車及車型記錄分享

876 回覆
246 Like 6 Dislike
冇包 NOC 叫咩全保
自駕得就唔好慳
呢一年四次租toyota rent. 最平喺樂天日文網租,要盲抽車款,果次抽中49km yaris hybrid.
其次官方日文網租,至少10%off.。網上冇得book etc card. 另外有特別要求 例如雪軚加4wd 可以用booking number打去英文hotline幫你搵邊間分店有車。
官方中文網就冇折扣但網站有得揀晒etc card 雪軚等option。
入油通常早一日搵間平少少嘅油站入,還車地點附近一定最貴,還果日fill返少少油。
ETC card可以即場問,如果間舖庫存緊張可能會問你去邊先決定比唔比你。
日本Apple map >>>>> Google map
福岡機場好多都係低港嗰層最左邊counter有專用電話叫車公司嚟接你去攞車~我上次租日產-仆佢個街條電話線爛既~要問機場職員借電話先解決到

係咪福岡?我上次又係upgrade左我 400蚊日租到x trail~攞車嗰日架車勁花~要check清楚同影相~架車大架左可能上手無揸過大車~

但我攞車時佢全新一樣
年頭去福島租過4wd 版本,好穩陣,坐得好舒服,超慳油
我喺日本都係用Apple Map嚟導航。
7 月中去北海道,經 jalan 租咗一個禮拜(¥66xxx)
(4WD 版,包埋借 ETC)

平其他租車公司超過 ¥15000

唯一唔多滿意嘅係。。。佢比咗架紅色嘅我

有D會要求你show入油張單,唔係嗰幾間唔知會點,其實日本油咁平,「貴D」都仲係平。
我仲慘,又係福岡日產,打左勁耐先有人聽,然後佢話今日冇接駁車,叫你自己搭機場免費shuttle 過去
2023 年去宮城 toyota rental 租過嚟玩 5 日
一丁友,冇咩行李嘅話係可以考慮吓

2 個人嘅話,真係唔好(認真)
我一條友拎住個 hand-luggage
個行李箱都已經窄窄地

後座瞓平?你比人打到你直接瞓平就有份😅

我一缸行到700 wo
4個大人加行李
harrier同rav4有咩分別?
harrier係咪高級d
租車果度都會有教啦
總之一定入紅色regular
除非你係油渣
邊架有360 泊車can
有d人中意平
我去旅行就唔會計果少少錢
Yaris 尾箱擺唔擺到兩個28吋嘅行李

群馬玩左兩日, 油錢50幾蚊
咁都得? 機場點解會有免費巴士?
用咩打電話?用app定買電話卡
上次爆左軚完全打唔撚到電話
要搵酒店借
唔係省唔省
而係coverage一樣

日本全保通常係包返你墊底5-7萬
但旅遊保有時包墊底5-10萬

除咗爆呔,真係諗唔到全保有咩用
Raize 2022之後版本
俾鐵皮鈴咁搞笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞