日本不同租車公司嘅租車及車型記錄分享

876 回覆
246 Like 6 Dislike
通常年份新啲嗰啲車功能都齊啲嘅
最少我租過咁多次我都未租到真係要攞鎖匙
我通常係查返架車嘅年份同型號,再喺賣車官網嗰邊對比返佢有乜嘢功能
Raize起沖繩揸過 4個男人都好夠力
多年日本自駕經驗, 大多數只會租Nippon同Orix
呢2間都車新淨同較平, 我無指定要揸邊間廠, 通常想租D唔同廠無咁公廁嘅車型
呢2間滿足倒我, 冬天加雪胎亦一樣平其他好多

Toyota同Nissan都偏貴, Toyota車我唔鐘意揸, 唔鐘意佢嘅駕駛感, 尤其係Prius, 加埋油價咁平, 亦都唔會租其他Hybrid等車款

Times就車型都多, 但車真係幾舊同門市偏少, 好似轉型自助型式
Budget都係車舊
力水OK, 但你唔好當佢係SUV, 睇位同操控都係房車一部, 有其他選擇唔使特別揀佢
利申, 主要經Tabirai同Rakuten租
我都係租開Nippon,雖然貴啲,但係啲車新淨啲。

Times啲車好撚舊
ETC同現金一樣玩法,
一次性收費咪一上高速即傍水, 一個比現金, 一個自動ETC扣
計距離(應該係計出入口): 現金上公速拎飛, 離開高速傍水; ETC 上高速自動紀錄你入口, 離開高速自動睇你邊度進出扣錢
只係多數現金收費會貴過ETC
另外有D出入口只有ETC通道, 現金唔可以出/入
好揸
兩個人夠哂用
印象中真係會平啲,有深夜折扣同假日折扣
試過行東京首都高速
人手同etc 爭好遠下
有冇人玩過NBOX?
點解個錶板自動變暗?
日頭行,頭燈較auto又會著左?
想問下冬天去仙台租車佢會唔會比4wd model?
今年行完 東京租車 來回 河口湖 加埋收我8千幾yen etc錢
ots好少伏 係記得買手機架
Nissan兩次都係比舊車
想請教下各位,我喺toyota rent a car租咗部車,之前其他公司多數係要用信用卡hold deposit,但今次我揀咗到店比,但佢完全冇要我留deposit,想了解下係咪到時直接去嗰到比就得
試過Times派過部1500km嘅CX30, 仲有陣新車味

Nippon租過Levorg果個tier, 中間有大moon果隻新款
雖然少貴但幾正

Orix同Budget就舊啲, 同埋齋版啲, 試過派啲冇定速嘅俾我
想問吓巴打知唔知jalan book話要自助攞車嗰啲車 外國人俾唔俾book㗎?見佢冇寫到明話要日本駕駛執照
我反而係times / Nippon
Toyota駕駛感... 同埋Nissan又唔係平
真係唔係我果味
budget玩過昇龍道2星期多
記得比左架fit我
開快少少都已經好飄
我見有人講nissan 係唔俾非本地人自助取車
咁我諗其他牌子都唔會得

我見人哋咁寫:「我不肯定, 但你最好確認一下 :
如果在 Nissan rental car 官網,
Self check in 取車 Plan, 只限日本本地人 ( 日本本土駕駛執照 ), 不適用於國際車牌.

而且佢會即場用 SMS 傳送取車密碼等資料俾你, 是否只限日本當地電話 ? 我也不太肯定.

你最好 Check 真的, 否則去到現場, 攞唔到車 / 加錢轉 Plan 就麻煩. 」
Toyota暫時係冇叫人俾訂嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞