日本不同租車公司嘅租車及車型記錄分享

876 回覆
246 Like 6 Dislike
唔止中日本

東日本兩張Pass (TEP同HEP)都係話到9月30號

係西日本KEP同SEP冇講話完
呢度簡左之後佢都係幫你問日本果邊有無
無就比返同級你
我想知邊到可以睇到目的地附近有冇泊車地方
Google Maps
巴打11月中名古屋有咩Plan

我都係11月中去,有無book 雪軚 上年我去北九洲,咁岩有落雪,封左勁多highway, 好彩有租雪軚。之前google 都係勁多人話唔會落雪

我book 左一架Nippon Fit 仔(有雪軚CEP)一架Nissan Note-e (email 問左雪軚要到時問)
我通常喺Google Maps打「駐車場」。
Hybrid 慳勁多油,如果你會開長途(100km up)強烈建議
Sienta 三個女人三個大篋已經打爆咗
唔好幻想坐到五個人仲要加埋篋

要大七人果啲
多謝,如果有d app 可以睇埋邊到可以泊街邊就perfect
同埋日本d停車場係點俾錢
Google Maps會見到有P符號,
未必齊,但至少知道果個地方有停車場
同埋Streetview都睇到
Sienta 後座應該放唔落五個中喼
或者Noah可以
大部份細細塊地既停車位都係地線感應,
感應到停車之後幾分鐘,車底會升起個擋,擋住後轆等你出唔到車
走既時候去自助結算機比錢就會降番低個擋比你出車

大少少停車場就出入閘機,入閘撳飛,
雖然多數出閘機可以即場現金(而家多咗機可以用信用卡)結算,
但最好就拎車前去咗自助結算機比錢先,出閘唔阻住後面,
同埋趕住夠鐘出車時可以結算咗先 好似SHK出閘完仲有15分鐘咁

某啲停車場改咗用車牌識別,離開前去結算機入車牌,
只需要入4位數字,所以唔識日文都可以
長知識了
出閘時閘機收錢 / 攞車前精算機俾錢
通常車場有告示
記得留1000yen入泊車錢
出車前去付費機撳返你泊咗喺邊隔離找數
基本上非市區商場、AEON Mall之類、超級市場都係免費泊車
本身地段較旺既場,有啲有30分鐘免費停車,然後消費到某啲金額就免費泊車,個門檻仲要好低,例如任何消費、消費1000Yen已經可以泊幾個鐘

就算係大城市既市區商場,免費泊車門檻都係唔高,好似Skytree商場
本身350Yen/30分鐘,但消費7000 Yen已經可以免費泊3小時
多謝樓上指教
收一邊sienta尾排可放3個大行李篋係咪樂觀咗?
佢根本冇車尾箱位,佢嘅闊度亦都唔夠
你放得太高,會遮住中鏡

我哋放三個大篋係要摺晒尾排,中排收一邊

我兩星期前先租完車,呢架車真係細嘅
Klook 份保險係你要賠俾車公司先,之後拎單同 AXA claim

另外 Klook 份保險固唔包 NOC 損失
有無人租過crown,雖然貴啲但想渣下香港無嘅車
將尾排收埋, 睇落係可以

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞