日本不同租車公司嘅租車及車型記錄分享

876 回覆
246 Like 6 Dislike
多謝巴打資訊我上網都睇過話通常12月-2月先落雪,但之前未去過由布岳阿蘇呢啲日本高海拔地區,唔知11月尾開始落雪未
雪軚可以行平地,又唔係要加好多錢
所以裝埋都冇壞嘅
唔使加雪鏈
認真答係得嘅 收起後排 中排坐3個
但中排會好撚逼+有機會遮到個後鏡 同埋唔洗買野
試過2大gip+4中 但真係渣短程
Hybrid 新版sienna幾好 都夠力 3個又好坐
渣長途用hybrid點慳油?
即刻hybrid >油車>純電車係咪咁樣理解?
之前喺度搵資料,依家貢獻下先

首先要了解自己揸車咩style
喺香港揸開又係車手嘅,我建議有得揀就一定揀hybrid,因為起步快,市區慢車/塞車時淨係用電真係又靜又舒服。你穿洲過省嘅話更加應該揀hybrid

你唔係用好多日車又行得唔多公里嘅,可能計落油車租金加入油真係會平啲,呢點你可以自己計下數,上面師兄有教。

上個月我成田租Corolla touring hybrid 8日,上高速一定地板油,趕路式逢車過車咁揸,勁耗油。我嘅行程係

成田->東京市區->輕井澤->河口湖->成田

結果喺用hybrid 嘅情況下,去河口湖半路只係入左一次大半缸油,因為我行山路唔行高速。還車時再入少少交車。如果中間唔劈行多啲電嘅,其實一缸油夠哂,不過我揀左慳時間

另外分享埋

行李篇

2大1小,3個28吋喼,3個hand carry + n袋手信,車尾只係放到中間2個大喼+ 左右handcarry +是啤呔位攝埋少量手信,遮一半倒後鏡

副駕位放1個大喼,背囊手袋。

如果你係拎同買好多野,我3個人都覺得Corolla touring唔夠做,可能上7人車會舒服啲,但一定無得劈。

還車篇

喺成田Toyota rent a car還車果時,差唔多有20個香港人,幾乎包哂場。所以第一次租車嘅唔使驚,你租大行嘅梗會聽到啲廣東話
還車時等shuttle番機場就見到好多人還車,大慨係
2-3人 -> yaris, aqua
3-4人 -> Corolla touring, sienta, noah
5人up -> alphard

SUV好搶手,得好少喺車場/見人還。想要rav4,cross之類就早啲book,呢類好搶手

最後就係提下大家,機場附近入油最貴,唔趕嘅可以早少少喺非遊客區打爆先,無謂蝕俾油公司嘛
去過幾次日本自駕 但黎緊12月尾會去名古屋
第一次揸雪地 會去高山 白川鄉同新高穗
plan 左會租4wd 同 雪軚
本身諗住toyota 租架suv 就算
但見到上面巴打話唔好租corrolla cross, 想問係咪應該指定yaris cross
定係其實無咩分別
租車都遮車牌?
熊本5日4夜
機場拎車
6個人 有4個老人家
應該揀邊隻好
我第一次藏王雪地係2人yaris,
覺得冇咩大問題
唔好開得快,尤其是起步好容易打滑
留意結冰嘅路面仲恐怖過雪地
想問下依期有冇租過times …O-2 class通常岀邊部多🥹
試過noah 同 serena都得,2+2+1咁坐收起後排一張櫈

有無師兄知道 呢度應該點填... 我中文又填過, 英文又填過...
同埋下面地址可以填香港地址?
係 for旅行 唔係for打卡既話
其實5人up我建議係搵多個司機
其實yaris同corolla 我都麻麻地 坐姿低熟路就好劈
唔熟路會睇小好多位
Google下有教學
咁揸雪地租邊架好
會租4wd 同雪軚
在名古屋+福岡租過 Times 幾次, 十分好, 無伏
如果想指定 Mazda 3, 要去日文網頁, 中文網頁無得指定款
Toyota 租咗架prius 有咩要注意
聽過日文網租,係外國人租唔到
日本包車好似好貴
最新款更型更慳油,但尾箱細左
舊款相反 (但都已經係慳油王)

香港咁多南亞人揸舊款做餐車係有原因嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞