日本不同租車公司嘅租車及車型記錄分享

876 回覆
246 Like 6 Dislike
踩地板油起步
google map個導航
經 Jalan book Nissan self check in 係可以

照跟指示網上填資料俾錢,駕駛執照影國際車牌

佢會顯示認唔到駕駛執照,到時現場check 埋就得

唔用得嗰個係無人check in, 啫係car share
手機我只睇大圖,確保車 gps 冇老點我

gmap 我用嚟記位置,導航我用車的,易睇d
點睇到是否car share
Jalan 個plan 會寫明 無人貸出

間舖頭名會寫明 無人

舖頭營業時間通常會寫24小時
下個月去沖繩租左架 Ioniq 5 玩
咁你點樣用set location落車個導航到?
90% 入電話已搵到地點

冇就直接篤落車個地圖度,叫車 gps 帶我去,簡單又方便
你用 map code, 架車冇就即企係道
識玩當然大陸玩
之前一直租開kcar 都冇乜問題
有次手痕租 Yaris
點知 Yaris 真係唔建議租
好記得張seat點坐都唔舒服咁
硬係奇奇怪怪咁
差過之前租嘅任何一架 kcar
次次都租kcar 側鏡又大易睇位
入面又舒服
就其是後面張seat訓低一定唔擔心放唔落兩個大行李
反而Yaris就訓低後面都窄窄地
難聽啲講紙皮車 自己長揸唔會買
但去自駕純粹為去 point A to point B 就抵揸
路費一般平 10%
架車個油門得 1 同 0 咁踩佢地板油都勁慳油
唯一要真係爭少少嘅係套brake用四鼓煞
上到highway過100 有番少少速度有乜事上嚟冇咁好收
呢樣要留意
上年去過都唔多見電樁,aeon mall好似有但唔多,美國村見過1個位咁大把,一出那霸市直頭冇見過,唔知家陣有冇改善啦
我見好多familymart 都有。 但唔知用唔用到
會唔會係家用版插頭嚟架
真係未見過有電樁喎
返嚟報告吓,我都好有興趣租架ioniq5嚟玩
試過電話,唔係好準
e.g. 去d連鎖店, 會飛咗去另一間分店
有d 景點又未必有電話
一定要信用卡俾?
係,有啲連鎖店會share 同一個電話號碼
其實想問下師兄
日本租車係咪多數會跟埋後泊cam定係option加
我上網又唔見有得另外加
有就有。 無就無架啦
雖然大部份都有
出事會唔會禁入境啊
香港人因自駕超速被日本拒絕入境
https://lih.kg/3776592
日本租車冇mapcode 間野一早執柒咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞