日本不同租車公司嘅租車及車型記錄分享

865 回覆
245 Like 5 Dislike

自從上年喺日本試過自駕遊之後,就一試愛上了。一嚟唔洗拖住嗰喼走嚟走去,又可以去啲偏遠嘅冷門景點,去旅行都舒服啲。

到目前為止,我總共喺日本租過嘅公司包括:TOYOTA Rent a Car、J-net Rent a Car,以及2間位於沖繩同北海道嘅冷門租車公司。

留名追post
Lm
Toyota 係咪有棍GR86租,想全程都揸
lm
omoshiro = fucking scam
朋友俾佢呃過錢
尤其是當你喺日本想租JDM或跑車,基本上只有小型租車公司先有得租。所以一定要睇吓網上評論,先至決定租唔租。
上次租RAV4好撚正
有,記得要指定車型,同埋好搶手
千祈咪撚喺福岡機場租budget,佢間舖頭係要喺國際線Terminal搭佢嘅接駁車去去到舖頭店員又少,攞完行李出到去過咗成兩個鐘先揸到部車走
其實細公司都冇乜所謂嘅
如果你買全保嘅話
如果唔係買全保就唔好啦
同埋除咗Toyota ,
Oryx , times , ots 都係OK嘅
反而上次去日本Toyota比架ractis 我
兩邊鏡都有水漬 抹唔甩
嬲到仆街
我記得大部份都要搭接駁車
好似除咗大阪

新Prius算好好揸,夠力又舒服,最緊要靚,一睇就似新車
正po留名
上次都有諗住租JDM行一兩日,有冇邊間信得過?
2023 Toyota Prius 2.0 HEV 車身長.
如果去橫街窄巷. 好大機會唔夠位轉灣.
租車我通常就ORIX / OTS
OTS 沖繩同北海道就比較穩陣
ORIX 就其他地區租
你當自己買車
都唔係淨係福岡,絕大部份情況都唔好租budget啦,車又舊GPS又舊,用電話號碼成日search唔到GPS

By the way, 福岡、成田機場間間租車公司都要駁車㗎啦
電話架係咪要自備
租過一次之之後blacklist咗,Toyota rent a car
租咁多次未買過租車公司既額外保險
反正旅遊保險都有自負額保障
租過ORIX, Nissan, Toyota, OTS, Sky

OTS啲車最新,剛剛沖繩租咗部咪數得2000幾既VOXY
其次Toyota啲車都算新,同埋比多少少有得指定車款,行李多可以指定Touring款
Nissan車最舊,試過比舊代既March
ORIX好多時租KSS KS都係比Vitz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞