Router路由器 集中討論區(66) 為己為人 中共牌子勿選購

706 回覆
11 Like 0 Dislike
我都係用緊rbk752 唔知係我setting定點 行唔盡1000
最盡都係700-800
Lm
有冇師兄知道Rbk 752 同762S 分別大唔大? 差左$500
呢隻冇得加
佢有得加既model叫orbi 970
So far覺得RS300點
我諗緊佢定Asus RT-AX86 Pro
有budget上rs700s 預算3000內可以
本身有冇wif 7 device先考慮之一

rs300暫時應該和s24u 唔多夾在6ghz 等fw更新 6ghz default channel 69 間歇性斷 (default mu-mimo 較ofdma 幫助不大)

5ghz都好怪 auto都好耐無ssid 一定要set 36 40 44 48先找到ssid

未知其他型號e.g asus zenfone手機
電腦 tablet 有諗過linksys velop 7可惜唔爭氣
難怪5GHz 一直都唔見啦 原來有bug限左要呢4個先見...
你用咩機? 5ghz 一揀auto 就隱形咁
RS300

iPhone 15 pro max
Samsung Note9
Notebook
5G揀auto都係搵唔到 最後求其揀左40
似乎要等新fw 想問下有冇其他ching 用rs300有wifi 7 裝置 係咪都咁斷法

15 pro max接收都唔好得去邊
等緊換16pro max

不過電腦插直線測速個數字卡下卡下咁 上網又好似慢左 睇個YouTube 都load 耐左
而家試一試熄 s24u wifi 7 mode 用6e 會不會又出事
我無Wifi 7 既Device
純粹屎忽癢

我主要係睇個Wifi coverage
因為好大機會handheld device過牆用

同埋,port 位都要諗一諗
因為電腦會拉線
暫時一部NAS, 兩部PCs
4 port router就得番一個spare

不過,我尼緊另一樣就係諗用nas 定das
同埋port位可以用switch處理
想入手rbk352,水貨會唔會有伏
二手好似$800
見price 最平$950 行貨
怕咩,我都無
我都換左
我上新MBP, iPad Pro, 16pro
依家尾房,僅僅收到
得150/35 唉
是但兩舊水舊二手wifi
再搵人拉線入房插wifi
個隻wifi肯定收爆
唔拉得
而家仲興唔興用home plug?
用Mesh好過, home plug 又慢又唔穩定
過來人本身用緊Mesh6
用咗HomePlug仲差咗

喺香港買好似真係智商稅淘寶價錢差唔多平佢成倍,七日冇理由退貨,三年保養
買左部RT-AX82U未夠半年
最近呢三日凌晨時間成日斷線
斷左之後所有裝置 包括插Lan線既都會disconnect左
直頭部iphone由連緊wifi個logo收返5g 電腦就話無網絡
要重新reboot個router就好返 但每晚凌晨都係咁
有無巴打有解決方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞