Router路由器 集中討論區(66) 為己為人 中共牌子勿選購

735 回覆
11 Like 0 Dislike
想買隻牙石router做wireguard vpn server
見ax52u平平地都support,但驚個spec(cpu,ram)太差唔係幾夠頂,係咪正正經經買返ax58u好
有冇ching rs300 出咗 Firmware Version 1.0.0.50 要手動更新

似乎官網有 本身軟件未有提示
用緊ax52u, 電腦節280入手, 用落無乜問題
不過有budget緊係買好啲
頂 細更新
Enhancements:

Fixes multiple other minor bugs

始終未搞掂5ghz channel 一set auto 就找不到ssid 問題
想問firmware有冇分router係邊個地區?
我驚會撞咗某啲野
香港都一樣連去 無分地區

netgear fw 更新動作真係好慢
同左3年AC86U, 有BT 同長期插住USB drive
近排download 期間部router 成日無啦啦斷線restart, 開頭以為係某一file 問題,但開始越嚟越頻密,問華碩佢哋又話唔知道,check 過usb drive 又無乜問題,呢個係咪部router就死嘅先兆?
有冇人隻orbi mesh 全部device都自動連哂2.4 唔識連5G
佢冇得分開2.4同5G真係好煩😑仲要勁多bug
睇下BT 個時cpu usage 係咪full load
巴打隻AX52u有冇host VPN server?
唔算係,cpu load 唔高,反而個RAM 長期9x% reboot 完都唔落。
屋企有死位收到到WiFi,係咪用mesh就解決呢個問題
用mesh 既話, asus orbi linksys 邊個會比較推薦
本身用緊netgear rax30,睇過資料netgear 單機唔可以就變mesh
冇乜要求嘅話,可以考慮 rbk352 應該$500左右有二手 全新就1000
平時都係睇下片 打下機
Linksys atlas 6 ax3000係咪再好d
呀石部XD 5大家推唔推薦
真係?其實用左3年係近來有問題, AX86U pro 可以嗎如果要換
有, 買佢就係為左用佢個instat guard, 連到無問題, 但未得閒返大陸試
請問如果hkbn 2x 1000M 想行mesh, 見rbk852 同MK92 差唔多價錢,應該揀邊隻好? 係唔係兩隻都可以衛星用lan線? 定有沒其他mesh 機介紹? 🙏🏻
2x1000Mbps 冇用的,合唔埋一齊用,你當就咁一條1000Mbps 買一套mesh 用算
諗住一條直駁ps 打機,另一條就插router 及mesh. 咁mesh 有沒邊款穩定又抵玩? 🙏🏻
有得插LAN線嘅話就MK92 2500搞掂
開始頂唔到電流聲
想知$800-1200 netgear同asus邊隻最穩定?
單塔就得唔洗mesh
唔追wifi7, wifi6e?就ok
好耐冇留意過Router 仲用緊R6300V2
洗唔洗買2500M LAN插口?
MK92 子機都可以行 lan backhaul?
全部mesh都可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞