Router路由器 集中討論區(66) 為己為人 中共牌子勿選購

706 回覆
11 Like 0 Dislike
想請教一下巴打們
Join咗香港寬頻2Gbps plan
會用desktop同電話打機
面積8xx呎
之前個router擺廳,房會收唔到

想問有冇推薦既router?
大概1500$ budget
唔該曬先
不嬲Load Balance 好多網都唔得
電腦lan線接router打機成日斷線
唔知關唔關router事 畢直1000蚊左右換過隻有咩介紹
放房都想穿牆好d 屋企人投訴廚房收得唔好 唔該
想請教下大家
屋企三百零呎行緊1gb光纖
諗住買一隻router
睇緊mx2201同mx5501
見兩隻差一百蚊左右 有冇話推邊隻多啲
冇得搞只可以用轉插,電壓識自己轉,打過去香港代理話冇得單配火牛,都on99,以為咁就阻到人買水貨,美馬差唔多平一半。
BE92U就係86U嘅Wi-Fi 7升級版,係睇吓價位正唔正常
咁如果有dual wan 應該點set?

用緊ax82u
買左Linksys Velop Pro 7 $2499
比屋部WIFI 6E嘅iPhone iPad Mac同Pc用
最主要係想用6Ghz
因為都用緊1000mbps寛頻未上2.5
希望嚟緊部iPhone 16 Pro有Wifi7木想試3頻併發
iphone 16pm +wifi7 應該斷得更加犀利
15pm都已經唔算收得好 6ghz超乎想像易斷
be92u 4個2.5gb 加多個10g port 勁過rs300
連今年既MBP iPad Pro 都冇,唔係幾信今年iPhone 有WiFi7..
Linksys 隻Velop pro 7 10G 都成3千中,唔敢想像牙石會賣幾錢
唔係咁計嘅Vision Pro連6E都冇啦
知不知道幾時推出

現時唯一目標係依款BE92u

除非再有好dd 既款
我見Carousell 2300有保養抵唔抵屌?
問左1個月私保/1年保
官方買有聯強三年保
因為我有set Wi-Fi shortcut automation,就知佢6GHz真係搞唔掂,入下廁所,入下房就斷
但AiMesh比真係Mesh穩定性上面係咪真係差啲?
見人旋轉放rs300

wifi7 唔好咁大期望
1000mb 諗住買 asus tuf ax4200
想知可唔加 mesh ?
邊到買ubiquiti好?
反而係依家ax88u 一有少少大流量就會自動reboot

試過重置, google dns 8.8.8.8 都唔得, 唔知問題在哪
我朋友在電腦展買佐 暫時唔錯 。但無佐ipsec vpn , 本來直上rs700
變成等返BE92u
因為想用住單機先, 想睇下間房收唔收到
如果收唔到 可以買邊部做mesh
定係直接 ASUS ZenWiFi XD5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞