Router路由器 集中討論區(66) 為己為人 中共牌子勿選購

706 回覆
11 Like 0 Dislike
不如1300二手
只係咁岩見到豐澤減緊價,諗緊入唔入手thanks
各位巴絲,小妹想幫老人家換Router。
780呎,3房。

依家用緊R7000。勉強都可以全屋收到曬。想知有冇相類似嘅Router合適。因為依家成日都斷線⋯ 老人家上用電話睇Yuotube成日都斷斷下⋯ 唔方便⋯

謝謝🙏🏼
差唔多價會建議買Linksys MX8400定rbk752
MX8400 二手應該再平啲
可能$1000就搞掂
其實同grade睇你鍾意邊個牌子
見到電腦節有減價,想問下意見
住700尺傳統嗰啲好厚石屎牆村屋4-5年前終於鋪咗光纖 有1000M!
睇嗰啲YouTube片,最後買左Orbi RBK23
亦都解決咗屋企長年最尾間房收唔到WiFi問題
近排其中一個衛星壞咗

咁見到電腦節rbk763s同rbk852 都有優惠
想問下852(1+1)會唔會勁到有763(1+2)接近嘅效果
我見價錢差唔多 但rbk852好似高階啲?

唔係好識router野,淨係知道Mesh WiFi 先解決到屋企上網問題
你依家少咗一隻衛星
咪睇吓覆蓋,有咩地方收唔到
如果兩隻夠咪買rbk852
如果要三隻就買返三隻啦
謝謝巴打
因為我以為rbk852唔知有乜嘢會勁啲,可以令到個覆蓋再大啲
而家少咗一隻衛星,基本上尾房係冇上網
咁即係要買返1+2
識左新既朋友
佢係劏房業主
知道我識network野叫我過去睇下wifi
去到見到分左十幾間
見到佢用緊兩三百既小米router再分線入房比人用
同我話有租客投訴慢
我唔知點答佢
想請問各位,我係用緊Linksys FGW5500,琴日出門口前關機,到夜晚回家時開返部機,就不停咁search 緊訊號狀態,3盞訊號燈來回咁著,到現在都仲係咁嘅狀態,

已試過唔關sim 卡事,而且想按底部個reset 掣,按左幾秒後都沒有進行reset,請問而家應該點做?麻煩哂
如果底個制無反應,試下踩入隻router 個setting page reset 睇下得唔得?
好似係要長撳到佢所有燈着
之後熄之後重開先得
如果佢唔識reset有機會磚咗
我之前都試過有一隻係咁
因為部機維持住搜尋訊號狀態,搵唔到個router,所以入唔到setting 個page
正常機底會有個default IP 駁條lan線 連入去
請教下點樣熄linksys router 個2.4ghz
我撳左5秒佢都係無所有燈着,但不停3盞燈來點咁着
好,試下呢個方法先,感謝您
對linksys MX8503

之前第二隻用Wi-Fi連,個Wi-Fi都收得正正常常

最近將兩隻用lan線連返

部iphone收Wi-Fi就差咗好多

睇嚟6GHz真係好難好似5GHz咁穩定
唔係㗎,好似要轉咗fix port左先得研究咗勁耐
點部署?
華碩BE86U 都係得 2.4 同 5ghz

香港會賣幾多錢?
咁樣可能要買兩件裝
搵啲Mesh囉
平就 rbk352 mx4200
謝謝🙏🏼
你有冇係app 睇過你iphone 係連緊邊隻機同邊一條頻?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞