Router路由器 集中討論區(66) 為己為人 中共牌子勿選購

706 回覆
11 Like 0 Dislike
linksys mx4200問咗幾間都話停產
係咪得返6201揀
Carosuell 全新二手都有
好似$700左右
5k唔想要天線款係咪得et12同rs700s揀得落手
用緊asus ax58u 之前正常經router測速都有900幾Mbps 但而家得90幾 唔經router直駁電腦又正常有番900幾 想問下係咪router問題?
Check lan 線 ,低過100好大機會係 auto negotiation fail

我撳咗咗圖2右上個咩重新診斷之後就正常番 唔明咩事但搞掂咗 anyway thanks巴打先
似係接觸不良,如果再出現建議換咗條線佢
唔求速度一般wifi6 ax3000-ax5400 都夠做
load唔關速度事
係講部wifi有冇接收到你訊號
屋企有走廊就兩部mesh wifi+用有線接
無就放定正中間位 要射到每個地方 無牆擋
屋企800尺到 個router擺咗係廳 但係第一間房個5G信號收得一格 諗緊1. 全屋換mesh WiFi (但當然貴好多) 2. 尾房裝個WiFi extender (有鄰居話咁做得咗, 但係推介咗Tp-link AC1200俾我) 有冇師兄建議吓 定係我要換一換個router先 感謝
Mesh最好啦,budget低咪買二手囉抵好多
MX4200 MX5300 MX5502 RBK752
平啲嘅咪 RBK352 XD4 AC2200
唔該晒師兄有冇話邊款性價比最高或者推介邊個牌子 爬完文暫時好似XD4幾好
Linksys MX系列二手應該$700內都有一隻
router個火牛壞左
想知12v-2a嘅火牛
如果揾唔到嘅話
我係要揾個a大過定細過

另外有咩牌子係襟用 thx
上Carousell搵吓 原裝火牛
Netgear / Linksys 好似都有
最緊要電壓一樣, A數差唔多 等於或者大d都OK
或者買條12v pd 誘騙線用pd 火牛供電都得
係真係好方便,不過要搵個得單窿嘅
晏啲插多樣嘢,又斷咗Wi-Fi就低能
有部4核8gb 舊laptop,是否可以變成router咁用?
但唔知裝咩OS,其實係咪都係裝返window再share network咁?
太食電, laptop 做 router 冇特別好處啦, lanport 又唔夠
冇呀升左2.5g,行wifi,貪佢唔駛晒錢買部新router..
請問router天線是否愈多愈強?
定係精兵不貴多,睇功率/發射力(唔多熟個term)?
比個例子你
ruckus 都只係四條天線 都賣4000$ 一部
一間房一部 兩間就八千蚊
大把企業照買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞