Router路由器 集中討論區(66) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
二手rbk352 試吓佢先, 五舊水
到時再睇情況升級/放返出去冇得輸
一個?
Orbi係咪都係咁大舊
五百幾兩隻
Where?
越高級咪越大隻
352 入門好細隻
Carosuell
Thanks 巴打,我真係3間房廁所收唔到,純粹睇戲上網工作,機都唔打唔洗咁勁同高級
三間房每間都要收到良好?講緊ping唔係速度
咁就出錢請人拉lan線入哂房
其中一位補番一隻二手50$既tp link都好過你買一兩千既wifi
2000尺屋企5人住,用緊單機router唔夠做,應該點部署好
請人拉lan線入房有冇用開邊間
想請問一下, 之前一直用緊Linksys MX5500, 最近搬屋之後房有間房收唔到WiFi, 今日買多左一隻MX5500, set up 左, 房係收到WiFi, 但新嗰隻router 長著紅燈, Linksys app入面見節點都仲係1 , 我係咪set 錯左d 咩?

入新節點我係喺app 度做,都跟足指示的, 求幫忙, 謝謝
ap你會揀用Wi-Fi router
定真係純ap
呢家用緊Mesh, 諗過買Unifi 7 pro
但因為我隻Mesh 咁岩有PS5 apple tv 同電視駁左佢個lan
可以買隻poe switch 解決左佢, 但係好似冇2.5G既POE
唔用POE SWITCH 用普通SWITCH 就要插多個電
但係我個連到homekit 既拖板又插滿左

所以結論我個case 都係等mesh 平d 先再入
請問大家wifi 7 6Ghz要揀咩channel比較好
同埋要揀320/160/80邊個比較好 thx
有2.5 poe switch 啦,10g 都有,係價錢貴啫
見人寫unifi Injector 照行到2.5G
唔影響上網就唔理住囉
software bug姐可能
Reset 隻分機重新pair 都係咁?
早幾日買咗個trendnet 5 port 2.5G poe switch 同U7 Pro,開心使用中
U7 Pro 有無得行 wireless backhaul (當然照插 POE 拎電)?
幾抵 我果陣就咁買2.5G 都差唔多呢個價
呢個牌子未聽過
可以 wireless uplink去另一個有Ethernet 嘅AP ,不過我而家得一個,未試過。同埋好似冇dedicated channel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞