Router路由器 集中討論區(66) 為己為人 中共牌子勿選購

706 回覆
11 Like 0 Dislike
tuf ax4200
屋企400尺 用緊1000mb 1000左右budget 有咩推薦

頂 而家連5ghz 都無啦啦斷

究竟幾時rs300再update 而家先up咗兩次
有睇,有確認係連緊最近果部
依家用緊ASUS RT-AX88U 發現一有較大串流 , 好似睇web cam 會突然間reboot
已經洗過一次都無用

想問有無方法解決?

另外係諗緊買唔買asus wifi7
發現be88u都係雙頻 , 一係等BE92U , 但唔知幾時出

但感覺同netgear rs300 差唔多

諗緊轉唔轉rs700好

有無人收到風BE92U 幾時出

asus 再上就一係好貴 zenwifi be16 , 一係部機大到成隻蜘蛛Rog 系列

好似斷佐成層
我屋企400尺1000M,tuf ax4200夠用。
冇必要用Tuf ax6000,佢兩個2.5G port,你唔拉線+唔係2500M會晒咗。
想請教下黎緊搬屋
500尺左右
本身用緊一個支MX4200
黎緊短期應該都仲係1000MB上網
想買多隻做mesh放細房 係咪買番同型號就可以?
諗緊買兩隻asus xt9 玩mesh , 同價位amazon 有冇更好選擇
岩岩將Linksys 5500換左做Asus 59U
真心天同地比
linksys個setting真心反人類智慧
係呀 mx5300又得
到底幾時會有ASUS RT-BE86U Pro
而家屋企用緊一隻牙石xt8 加兩隻xd5 行mesh, 最近升級用一條2.5g ,發現係xt8 旁iPhone 收都係3xxMbps ,另外desktop 用usb WiFi 都係收幾百 Mbps. (利申,xt8 用咗2年半)

想問如果想繼續用mesh又我用得到2.5g 有冇性價比 高既推薦。

另外desktop 係唔係用返pcie WiFi 好啲。
Xd5 dual band,如果wireless mesh駁落xt8,會用唔到XT8 第2條5g band。data transfer 會同router interconnection share 同一條5g band,可以解釋到點解iPhone 放xt8隔離都只係得300幾mb

7百幾尺

用單隻夠唔夠

定要mesh 有咩推薦
唔洗太貴最緊要穩定

之linksys成日用用下鎖速
rs300/700 唔好諗住 firmware搞到bug有排執

rog紅蜘蛛都幾型 4天線都係雙頻
zenwifi be16 都要7xxx

netgear firmware 出了事? 定軟件好差?

價格上netgear真係唔錯 過4000但未到7000 那一個空缺位

但我想用ipsec去做vpn 但好似得openvpn

我等緊BE92U, 無謂到時買完又買
asus vpn豐富好多
當時mx5300 12條天線 4x4 最穩陣組合 入手價2699

rs300 $2880 都只俾到2x2 4天線 唉
但見現時係BE92U 再上就BE16 (點解唔見BE16有單件賣? )

BE16 同BE16 pro 有不同?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞