Router路由器 集中討論區(66) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
我可以講下點解你老母生到你成個唐氏撚樣咁日日鳩下鳩下
繼續抱住你部wifi7匿埋喺屋企個角落頭度打飛機啦柒頭
冇乜需求,就直頭唔使升2500啦
屌原來係白卡黎
你玩單機連登喇仆街
早排屋企搬左,之前就咁用返舊屋隻orbi,
但係新屋就屋入面都有自己直線lan頭,寛頻公司就介紹用Asus XT8,
之後每隻再獨立插Lan線做Mesh,
想問下咁樣有冇咩問題/伏
用返LAN線插原本Orbi
速度即刻有提升
真係唔夠再升級啦
用緊邊部?
諗住反正續約俾多幾十升級埋
不過都真 升完又要洗錢換router
想請斆換router 依家用asus 想轉新既asus router 用navigator 1000m 重點要穿三面牆 房電腦收到WiFi 有無咩asus router 推薦? 二千以下 要用aimesh?
Carosuell 都係500
本身隻Orbi用左6-7年, 依排成日會無啦啦斷線+ satellite 冇internet input 頭
想買全新 想知係咪就咁轉插就OK
冇分in/out 插就得
係咪即係咁樣插?

唔該巴打解答
點插都得

想問岩岩轉左網上行2500m寛頻 但個modem 只係得一個10g 用緊linksys velop pro 7 得一個2.5wan 如果家用電腦想要用到2.5g 係咪要一個switch 先可以推到? 呢隻ok嗎
首先你隻 velop pro 7 冇2.5g out ,已經冇得搞了, unmanaged switch 要放喺 router 之後

如果要喺 modem 同router 中間放 2.5 switch 要 managed switch 再 vlan 介開佢 managed switch 又再貴啲
唔OK,你要買一隻有兩個2.5g port嘅router
姐係無辦法 要等佢出新款 全部都用緊linksys
我又係諗住爭幾十升埋
之後router NIC駛咗二千

但又無幾可要行over 1Gbps
最多咪香港配返火牛 已經平咗咁多
我無device係wifi7
不過係諗住升級左先,點會都快少少掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞