Router路由器 集中討論區(66) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
識執二手,砌network config平過買家用router 要wifi咪 poe插AP,但多GE既wan可能冇,1G就易搵

https://www.price.com.hk/product.php?p=474347

冇 wifi 6e/7 對我唔係最緊要
呢隻建唔建議?
Agreed….而家想上2.5G 😂
買咗未
我同你情況一模一樣
諗住出一隻 AX86U PRO 算
唔夠的話再加隻舊ASUS做 MESH
BTW 你哋ROUTER邊度買?
https://youtu.be/A9T33zufpfQ
睇完條片覺得UniFi個介面幾吸引
RT-AX58U 同 Asus ZenWiFi XD5 AX3000

兩款都AX3000 但邊個model 會好啲,唔識揀
mesh就xd5
sor 純想問清楚
UniFi 唔係中資 background right?
我記得同望左佢係美國公司
係好怕又係個味好似 Thinkpad 咁比人收購左做大股東
經濟實惠, 我剩係用佢ap 都覺得正
Switch 其實都正,multi-gig 平過 netgear
Firewall/cam 就見人見智,有 budget 可以全家桶既
轉頭落九龍灣食晚飯買埋
我依家最擔心 佢射唔到我尾睡房
用咩 router 拖?
btw 單買 ap 都有得直接入 Web/ app set ?
thx
Sor, 想請教下
巴打用邊隻 router 拖?
btw 單買 ap 都有得直接入 Web/ app set ?
thx
可以用電腦裝 unifi app / hardware cloudkey
Router 好多唔同選項啦
例如我用 mikrotik ,其他巴打可能係用 pfsense , opensense / openwrt
心急人上
1000 mbps 上網
用緊 Orbi rbr20 + 3 satellite 但係勁慢廳得 ard 300mbps 房真頭唔係好收到 講緊係below 10 mbps
點先係房上到網打到機
UNIFI 我唔係Home usage, 但其實冇乜直接關係
我用ubuntu 起佢個Virtual AppliAnce 黎manage d AP
如果你用佢DREAM MACHINE 應該可以直接manage
700定300
300夾硬用6ghz 仍然要斷 唯有用mu-mimo ofdma都係唔掂
攞出你既一張金牛
搵個做開數據既師傅拉一條入去房連衛星 再用電腦接lan衛星
用幾十年都唔會有投訴
邊度可以買到csico既ap
想買個放屋企用
我買左個 Aruba instant on 試
都成兩千
rich
cisco你冇controller 要係switch set native vlan再trunk先加到SSID2手都唔平

Aruba 有得用電話apps,不過真係貴 ,同埋得wifi6 4x4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞