Router路由器 集中討論區(66) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
咁即係唔同啦, 咁喺香港用係咪一定要買返行貨?
唔一定,你接受到咪得
佢會 show 埋啲國行 function 出嚟啫,其他水就得 wifi country code / wifi power 分別

請問巴打,我買左隻美水AX86U PRO,應該點設定WIFI?而家得插lan線上到網,但set唔到wifi,唔知做錯咩設定
佢入邊可唔可以set返地區? 定係出廠係咩國家就係咩國家?
印象中係 hardcode ,國/港水俾改既都只係wifi 地區,部機其他 feature 都係跟原本地區

機背有預設密碼

包裝盒裏面都有QR Code/ username/密碼 貼紙
要login一次先用得。
屋企全部房有拉線
mesh係咪揀返雙頻就ok?
普通用wifi 6 雙頻就得,除非2500Mbps 要上wifi6e/7 就3頻
原來係咁
用緊一對mx4200
主要都係iphone ipad用但有時隔牆收得唔係咁好
買多隻mx4200定轉雙頻牙石好
黎緊村屋拉光纖
條線入房
應該要點set?
700呎3房
係咪入房modem
拉條線出廳買個router裝廳出wifi?
Country code 對router 其實有乜影響
買多隻先$500
插埋線識飛添
發射功率同埋可用頻段
用緊1000mb寬頻
想買個mesh 增強房嘅wifi
modem同主router擺廳
而家個方案係打算主router出lan線入牆駁入房lan port接mesh
想問下有咩model推介 budget 2k樓下
當然最緊要係性價比 貴少少都冇問題 buy less buy better🙏🏻
同埋應該買wifi6定6e好
3 5G路遊器 收得唔好 成日斷
如果我而家買隻router 駁條lan線落去會唔會有改善覆蓋範圍會唔會好啲
就算係WiFi 7
有拉線雙頻已經夠做
裝修前無拉線
一用線駁返簡直兩個世界就算係磚牆都廢一半武功
唉唔係大裝修真係搞唔到拉線入房
焗係廳射wifi入房隻mesh router再插lan
咁唔同 wifi 7 始終有6GHz 快好多
5G signal 斷定wifi 斷先?
要有2000、2500Mbps先有用
得1000Mbps得物無所用
試過有寬頻佬肯做,俾個茶錢錢佢,佢拎埋條穿牆線過嚟搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞