Router路由器 集中討論區(66) 為己為人 中共牌子勿選購

736 回覆
11 Like 0 Dislike
想請教下rs300有咩問題
用緊ac87u,幾星期用用下hang機
試下加隻soft router, switch幫輕下traffic
我都想知rs300有咩問題
因為我用緊又無咩問題
上面有巴打話有firmware 問題唔穩定
其實firmware對router有咩影響
剛剛用左三年既router AX-56U V2突然著紅燈死左(wifi detect到但冇network,唔知係咪過熱收左工), 多數著紅燈係咩原因?
另外咁多位巴打可唔可以share有冇類似既替代品(平價,單機用)? 想用番牙石, 因為一直冇斷過線
用幾年都冇事
正如你買iPhone 都係買佢既ios 一樣,要既係穩定性
AX86U pro
巴打呢個唔平有冇八百以下budget既router, 單機用冇高要求
咁唯有AX58U
Budget低建議搵二手
同樣價錢買到高兩級
如果屋企用緊100M + wifi6,換wifi7 router有無用
内聯網快咗,如果你會用電話/notebook 駁 wifi connect nas/pc
但首先都要電話同 notebook 有 wifi7
著紅燈係代表出唔到街,唔一定係壞,可以係ISP問題
我用緊ax3000
之前都試過著紅燈
wifi連接到,連nas都得
係出唔到外網
重新開機就得番

我買左個usb風扇係底吹上去幫部router散熱
之後就冇曬事

你可以試下
問過ISP冇事
多謝巴打分享,不過我個router restart左都唔work
router 上面試下手動加DNS
8.8.8.8
1.1.1.1
咁你試埋lan線直插modem睇下上唔上到網先
如果上到網就應該router壞
如果上唔到網就call人整寬頻
最大問題係我上唔到router個ip address 網做settings,唔知係咪因為router已經壞咗所以connect唔到
有無電腦? 插lan線落router 度set
屋企個WIFI7有3種SIGNAL
1) 2.4GHZ+5GHZ
2) 6GHZ
3) MLO

係咪應該開MLO 關左1同2?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞