Router路由器 集中討論區(66) 為己為人 中共牌子勿選購

706 回覆
11 Like 0 Dislike
我唔明佢地憑咩賣得貴過aruba ruckus
ap平有兩千一部
貴極新款只係4千
講真 其實一般人用merlin 刷既asus 已經夠
香港乜都貴人地一倍 又唔值 好難唔搞到黃金冇人去
你諗下mx4200 之前amazon 99 usd 3隻
平到痴線
屋企都有隻mikrotik, 但發現download 成GB 就CPU full loading

Fortinet 我舊公司成日set, 所以就買嚟用
無license, 但都可以用到, 不過就無update 無support
smart connect、MU-MIMO、QoS
係咪都唔建議開?thx
aruba instant 而家要唔要 controller?
mu-MIMO WIFI6時代產物??
只可以揀MU-MIMO 或同時開OFDMA beamforming
其實WIFI7 食到 2.5G 有幾多隻MODEL ?

ASUS ROG
NETGEAR RS700
仲有無 ?
頂早知買佢
唔小心入左坑去 Draytek, 一樣唔係平
勁到商界既企業長期用幾十年都唔洗搵人維護
商界主要慳維護費用 連幾千人工都唔洗請人
一開始set好就放得係度 用到你死都唔需要換
原來係咁,要分開 ROUTER同 AP ?
background:
1000 mbps 上網,用緊AX3000,多人多device
想轉 mesh 一部廳一部房,wifi 6 suppose夠用。
全無線唔會行 wired backhaul,所以prefer tri-band。另外考慮遲下upgrade 2Gbps+。

做過下功課,有幾個問題想請求意見:

①睇中XT9,用開asus貪佢唔洗買DLC,美森賣緊2千頭幾抵。但係比起XT8呢部幾少人講,有冇伏?

②同價/spec 有冇better/cheaper option?budget 2-3k。
例如RBK852 ,concern位係 4x4得80MHz

③舊部asus冇用,定係買GT-AX11000,AImesh部舊既放房當client?

④美森/英森買水貨有咩要注意?插蘇係咪去原廠配?電壓應該唔洗理(?,仲有firmware同頻譜。
正路國際版,但有見人話鎖區閹割版。

求賜教
上wifi7 router啦
Buffalo wxr18000be10p
有咩推薦?
想問下, 如果本身用緊 5G wifi, 本身俾嗰部 5G router 可唔可以用線駁多部 router, 用嗰部 router 黎做 mesh 呢?
可以,5G淨係收5G,熄咗Wi-Fi佢,另外加mesh
想同各位巴打確認吓
我個單位岩岩裝修好,間房鋪咗條暗線整個上網位,但係唔知師傅鋪cat5定cat6線
如果佢鋪咗cat5線,係咪只要我買多個router同廳個RT-AX58U做mesh,咁用房個mesh駁線去電腦,就可以行到1000m?
日水大把選擇,呢隻得WAN + LAN 10G, 其他LAN得1Gbps
今時今日唔會Cat5啦

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞