Router路由器 集中討論區(66) 為己為人 中共牌子勿選購

706 回覆
11 Like 0 Dislike

都無6Ghz 未發揮到最大效能
難怪無啦
be88u 都無
如果be86u有6GHz 又好似唔合理
搭單問勿屌,其實大陸router flash openwrt安唔安全?定除咗firmware之外仲有hardware backdoor?
咩問題?
咁可以等中階6e再平啲入手喎
Windows 11 要24H2 先有MLO, 拖左咁耐都未正式出
Android 機睇上面D 師兄分享都有斷線問題
留守5 同6 算 6e 都唔想搞
5換機
冇理由換6呀

見呢排特價想換router
想問下600幾呎呢個積
宜家用緊兩隻雙頻行ac 既mesh 放a位
基本上影線堆位都係死位

如果買隻單機放B位其實夠唔夠做?
定純粹換兩隻三頻mesh都解決到問題?
感謝
你話係desktop咁都係有線
用咩router都應該一樣足速
一兩百蚊都得添
拉一條線入主人房
用番舊機就搞掂啦
不如考慮吓Linksys 二手仲抵用
五百幾600 mx4200 mx5300 果啲
搬咗1000尺住宅,一直用開網上行但棟大廈無網上行光纖,依家要轉去HKBN.
申請咗2000M光纖plan (唔係 2 x 1000),現時用嘅Orbi mesh router 冇2.5G Internet port,聽聞用唔唔到 2000M.
求推介:
1. 用mesh定係用傳統router?
2. 速度+涵蓋範圍好,穩定,唔係大陸牌嘅model. 主要用黎 BT + streaming 睇電視.
呢排屋企唔知點解部部電話/ipad成日都load唔到YouTube
唔知係上網公司問題 定我router問題
想買推薦list呢部Asus RT-AX58U,深水埗黃金係咪是但一間都買到
幾年前買咗隻Linksys MR9600 部機而家會自己reboot,
想買返差唔多level

Asus AX88U Pro 會唔會有啲overkill
想問下MX8400係咪好過MX5502? 美森一樣價唔知揀邊部好
Wireless mesh MX8400
Wired mesh MX5502
想問下netgear 隻wifi蛋 899 抵唔抵?
更正 linksys 5g wifi 蛋
2p 應該夠
買隻 router + 一套行 mesh 既 ap
rbk752 2000蚊抵唔抵買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞