Router路由器 集中討論區(66) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
香港wifi7行貨常見牌子黎計有6ghz得以下型號
tplink be550,be800,be805,be900,ge550 ge650
rog得be96,98
netgear 得rs300, rs700,Orbi 970
普通用rs200 同rs300差得遠唔遠
Chrome browser 入唔撚到 Login page
有冇人知咩事?
用Firefox就login到
試吓喺Chrome用無痕式視窗,唔關事
真係要用無痕模式先入到
唔該晒清
通常都係卡cookies, 清一清cookies
啱啱整理好個推薦list 係下個post update

WiFi 7 router
Asus:
RT-BE58U - BE3600 (雙頻)
RT-BE88U - BE7200 (雙頻)
BQ16 - BE25000 (四頻)
GT-BQ98 Pro - BE25000 (四頻)
Linksys:
Velop Pro 7 MBE7001 - BE11000 (三頻)
Velop WRT Pro 7 LN6001 - BE11000 (三頻)
Netgear:
RS300 - BE9300 (三頻)
RS700S - BE19000 (三頻)
200 得2.4 同5ghz ,唔值咁貴
依家有咩型號推薦
想買asus

緋於搞掂部BQ16 單機版

可以用到IoT, 單獨分一個2.5ghz 畀行wifi既鐘

又唔會影響到wifi,算唔錯
等緊BE92U, BE88U連6GHz都冇
終於買咗asus axe16000
好耐無留意router 屋企人換咗部mbe7000話the club千五蚊原價都係三千 乜依家新機都咁平 以前第一水個部肯定五六千蚊
不過部iphone 16測速得500幾連我部mx5300仲快上到700 插線無問題的有900
同埋個mlo點用 話開咗無得拆開id一定要一樣咁啲舊嘢咪連唔到個wifi
請教各位師兄

問題: 本身用緊navigator,駁隻linksys router,其中一個port 出homeplug,因為有部desktop係另外位置。個homeplug 處於半壞狀態,要搞搞佢。

方案:見Fortress 隻Linksys MX2003 3-pack 做緊1799,有3隻router 仲解決埋我另外部PS要駁明線問題。另外見到Yoho 隻Google Nest 3 pack 做緊1298,budget 都預1000-2000,想問巴打有無意見。

*依家隻linksys router 正常用到,不過都5歲+,換唔換都得
依家無乜裝置support MLO 我就建議拆返開個ssid 用
單隻唔係不嬲都千幾咋咩
未壞就照加落去,到時主壞買隻WiFi7 做主都得
7喎
我見price要二千幾3千
點解唔上埋BE98
自膠睇錯你話賣好7平
咁唔洗諗 梗係上7啦
出咗770
仲買wifi6e router 係咩玩法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞