Router路由器 集中討論區(66) 為己為人 中共牌子勿選購

743 回覆
11 Like 0 Dislike
唔該曬搞掂咗啦
原來因為電視插住咗條lan線所以connect唔到wifi
抆咗就即刻得
插LAN仲好啦,點解要Wi-Fi?
地區set做澳洲 全頻全效能解放
聽講之後firmware更新有機會開返6G
修正 客服回覆呢粒cpu唔support 6Ghz
識玩
因為想射啲嘢上電視睇
就要用wifi
睇完就插返lan
其實lan同 Wi-Fi都係同一個網絡入面
請問我部Linksys MR9600 呢幾日每日都會斷1-2次線(自動重啟) ,用左2年係咪差唔多大限已到....? 定係我setting問題?
想問吓假設mesh主機同子機無線回程但相當接近,咁一部device用wifi連主機同用lan連子機個效果有冇分別?
理論上lan會效果好啲
因為分機接收靈敏啲
複式兩千幾呎
mesh RBK752夠
試吓咪知, 唔夠咪加機
啱啱搬屋 (大約1000尺) + 簽左HKBN 2500M (唔係2x1000M)
之前用嘅 Orbi Mesh機只支援 WiFi 5 + 冇2.5G port, 所以打算換router。上網主要用黎睇Netflix + BT。屋企有3部電腦 (只支援WiFi 6) + 3部手機。除左主機之外,唔打算拉LAN線入房。
屋企圖 + 現時擺mesh嘅位置如下

1. 依家考慮 Asus AX6600 XT8 或 Netgear Orbi RBK852 AX6000。應該緊邊個好?

2. 兩機已經足夠,定應該買三機套裝?

3. 見依度好多ching推介唔係mesh嘅 AX86U。係咪應該考慮?

清 勁rich
如果依家要mesh先夠覆蓋嘅話就要買返mesh
你可以試吓衛星熄電睇吓效果
XT8正d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞