Router路由器 集中討論區(66) 為己為人 中共牌子勿選購

706 回覆
11 Like 0 Dislike
咁買Orbi定Atlas 6 / Velop好, 唔識揀
其實睇budget同埋品牌喜好啫
Netgear 考慮下MK92囉, Nighthawk但mesh, 之前見過好似2000幾only
Orbi新款就貴,rbk752 WiFi 6 二手都抵玩
Linksys 新嘅話就 pro 7, 之前嗰啲就mx4200
即係佢之後大有可能會跌返3999 依個價
有無人玩開x 86 router
知唔知有無款support poe 供電
有咩系列推介
係咪同ubi 差唔多?🙇‍♂️
試過重開 佢連返3分鐘就斷左
我本身仲諗住orbi rbk352, 分機插lan線, 寬頻1000mb, 應該都夠用?
有得插LAN線就夠
二手好似五舊水
我見正價都唔洗$1000好似幾抵玩
都係打下機睇下戲要求唔高
想input 俾隻 router 定 router 出俾 cam/ap
後者就建議派俾 switch 做
最近轉1000m
用緊幾年前買既RT-AC66U

想問下有無需要轉隻wifi 6既router
想在美馬買Asus ET8, 請問火牛係咪 Universal 100-220v 只要自己轉3腳就用得?

價錢真係好吸引,但想請教大家仲有啲乜嘢要注意呢?
原來都上唔到咁睇黎係網上行嘅問題,明明之前啱啱換 modem 升 2500 果陣用部好舊款嘅 asus router 都上到,隔幾星期一換部 linksys 就上唔到
咁我再研究下先,麻煩哂
carousell 去到5500

即係仲有機會下調到4000
新手完全零concept 追完post都唔係好明
屋企500幾呎 兩個人住
主要睇Netflix/youtube 少打機
用緊hkbn 1000m
想問下係咪用單機就夠 放喺下面紅色方格位置
有冇邊款機推薦?

麻煩咁多位師兄幫幫手

平面圖:
check 到問題,無啦啦去左PPOE on 99
想問 pro 7 可唔可以同 MX4200 Mesh ?
唔可以
黎緊會升級至2500MB,屋企400呎,中高價 router 有邊款穩定?
2.2G 話 用邊隻Router 好 村屋3房個種
唔係可以既咩?
呢個間隔
linksys MR7500 / Asus 86u pro
呢兩個model 應該一隻夠哂
名都改埋
Wi-Fi 5 & 6 ok, Wi-Fi 6E & 7 ok

2.2G 係2x1000+2x100, 唔係一條過 所以你都係用一條1000駁mesh 算
即一條1000m 口 插隻Router?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞