Router路由器 集中討論區(66) 為己為人 中共牌子勿選購

706 回覆
11 Like 0 Dislike
想買邊部先
淘寶又得台灣又得
香港就貴啲
ASUS 啲機全部都可以mesh
只不過係三頻機會穩定啲,不過都係睇budget做人啦
如果只係Wi-Fi6,買新不如買二手,差唔多平一半用住先到時再升級都唔切
Cloud gateway max + 8 port switch + wifi 7 ap

淘寶買有冇伏?
周圍都係wifi7哀號聲
睇黎有排都唔洗換住
放棄左 成件事好似5G 咁.
吹到幾勁幾勁, 然後呢家咁
主要係軟件定firmware 有bug?

至少可以更新改善
咁我不如等佢更新好再買?
真係遲買平幾舊

Btw我都睇緊隻bt10
但如果之後都係出事咁可能到black fri狗衝et8算
Hardware 就6ghz band 物理限制,現有 model 冇得搞

Software 例如斷線/reconnect/roaming 之類就 update 幫到啲
是咁的,小弟我屋企而家尾房長時間都收唔到wifi 本身隻router係A位 想加多隻router 係B位,而家身用緊ax3000 係咪係b位加多隻ax3000就可以?定係而家有更好既選擇?筆直$1000左右
請問大家市面上有冇同 tplink be800 同spec或者差唔多spec 嘅 wifi 7 router
有插蘇位 個個廁所改左做雜物房 姐係我直接買多隻ax3000就可以?
用緊Asus RT AC66U
屋企搬大咗有接收問題
可以夾邊隻Asus router做mesh?
asus ax3000
請教各位巴打

家人屋企用緊1000 boardband
最近想換router 睇完1樓List
睇中左單router 既 Asus GT-AX6000 最近見到特價
唔知有冇伏 因為屋企人用應該唔會刷merlin / openWRT firmware
希望各位指教下

支那垃圾就唔駛再討論啦

佢咪問緊有冇其他同類產品可以取代
個個位冇lan線 應該只可以無線
可以啊,佢全個velop系列都可以mesh
不過MX 4200係三頻, 無線嘅話效果好啲
謝謝Ching
有嘢想請教各位清
用緊RT-AX3000(5年左右)
屋企兩個人住,連都幾多devices
門鎖,電視,PS4,switch,Bluetooth Mesh,iPad,MacBook,餵糧機,數數下發現都幾多嘢
但係其實全部都連到,不過成日斷線,門鎖好神奇,連到睇到鏡頭但係成日冇通知,重連WiFi就會有,但隔一排又冇
想問係唔係需要換Router以應付咁多devices
如果係有咩推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞