Router路由器 集中討論區(66) 為己為人 中共牌子勿選購

706 回覆
11 Like 0 Dislike
rs300 一set 香港地區 你拆開ssid會顯示唔5ghz ssid 要轉新西蘭/澳洲先出現到5ghz
同埋cisco有隻 Meraki go 半商用+家用, 都係行cloud用web / app 控制, 用緊但好廢, 限左300mbps, 唔好買
純 Meraki 就商用未玩過, 見有大公司都用緊.
仲有 ruckus都係商用多, 屋企自用都麻煩.
所以家用, 就買返啲啱屋企用易管理就算, 無謂玩自己
咁好賣咩

RS700 周圍無貨

香港人係有米嘅
貨源少 準備電腦節存貨
點解一定要native vlan
呢隻野其實有咩好特別
咁q 貴仲要得4個1g lan,
得2 個10gb 一入一出
我都唔明,除咗係一隻過好似冇乜特別
仲未講佢個軟件垃圾 咁貴連wireguard 都冇 只得個垃圾openvpn
啲定位都唔知想點
反而rs300 佢細佬仲好
有多個2.5g port
如果得1個vlan唔加ssid 就唔洗, 是但插都用到.
睇你想點set, 都好自由
遲下會去日本1個月左右既旅行
諗住買部ROUTER放WIFI用
想問下有咩$500樓下既推薦
定是旦買定平價野就得?
隻RS700番左嚟

我第一次set router set 到屌老母

先唔好講咩問題

我想問吓係咪唔應該開佢個smartconnect?

佢會分開三個Channel

Fold 5
留名學嘢

ip15 pro

收貨 其實我要求好簡單 我只係想我嗰幾部嘢係用緊一條2500 MB嘅時間都有返1600,1700mb

我都夠做
有冇人知道Linksys Velop Pro 6E可以點set?
我iPhone 15 Pro Max成日斷線。
要熄左wifi再開先冇事。
利申:兩個mesh,廁所位一時時斷
RS700 開完箱,少少嘢想講
1. Setup 堅on9, 用個Apps掃完全set up唔到,最後電腦攪,都OK三個步驟第四個步驟改S S ID 改完save 唔到啲資訊,,你再login入去佢第一個步驟,最後要保持原先嗰個SSID,入到正式版面先至改返

2. 成$6000 個router,個介面閪到冇朋友。又簡陋,完全冇功能可言。

3. 我屋企三房,典型一條走廊三間房到尾,入咗門口轉右就已經收唔到即刻斷線,但係佢又自己駁返落貨5G度。

我用2500 MB 整體速度,因為我未有Wi-Fi7 嘅device
速度都維持係$1500以上 基本上我收貨

最尾我都係想講 如果可以我會用返華碩
報告原筆
之前ching係咪用mesh
請問師兄你係用邊隻wifi 15 pro 做到呢個速, 好吸引
iphone 15 promax

有網友在 Reddit 上分享了一個臨時解決方法,就是更改 Wi-Fi 通道頻闊,由預設的「Auto」改為「80MHz」或「40MHz」。網友指 iPhone 15 Pro 及 iPhone 15 Pro Max 出現 Wi-Fi 連接問題,可能是 iPhone 15 Pro/Pro Max 加 iOS 17 ,配某些品牌無線路由器時,出現頻闊偵察出現兼容,這或需等 Apple 更新 iOS 或路由器廠商推出 Firmwares 更新,才能完全解決
Rog ax6000 用AI mesh
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞