Router路由器 集中討論區(66) 為己為人 中共牌子勿選購

706 回覆
11 Like 0 Dislike
睇黎wifi 7 唔駛急住升 好多問題
想請教一下巴打們
黎緊準備搬屋
Join 左網上行 2x1000mb plan
會同女友一人一部desktop 打機
面積3xx呎
無其他特別需求

想問有冇推薦既router?
大概500-1000$ budget
唔該曬先
你諗住買兩個router 每人用一條1000?
如果係一個router既話做唔做到每一用一條1000mb?

我問寬頻嗰個sales
佢話2x1000mb條光纖都係得一條

係咪一條光纖駁modem 再駁router
跟著router出兩條lan線各自駁一部電腦?

有錯請指教
Linksys 點可以set每晚自動restart router ?
光纖係一條入你屋企再響個Modem度拆開兩條,會有兩個獨立IP

正常依家唔會再申請2×1000 個使用情況會超級尷尬同埋兩頭唔到岸

你一係問吓有冇得轉做2500
明白

我同女友會同一時間一齊打機
以為2x1000mb,一人一條會比較好

我果到得網上行plan,只有1000mb 同1000mbx2 plan
香港多主力牆 鋼筋水泥,唔似外國屋木板 穿透力差 寫3000尺 2500尺 比盡1000尺 800尺在香港
想買GT-BE98 pro但香港只有普通non-pro版

想問除左WiFi 上non pro將一條6GHz轉咗做5GHz 之外 仲有無其他分別 主要插兩個2.5G用嚟打機
想問下面嘅嘢仲適用嗎謝巴打

Q4: 咁5G設定呢?
A4: Set死80MHz + 頻道3位數自選就ok。現時勿揀160MHz
我可唔可以modem出黎既兩條lan線,
一條直插電腦A,另一條再駁router,
router 出多一條lan 線駁電腦B?
可以,但實際未必 feel 到分別
另兩邊會唔通如果有 nas/ 手機 mirroring 要留意駁返同一組network
明白!我地主要都係打機用途
唔該晒巴打
我部iPhone入個廁所就已經收唔到6GHz
有冇人識set 小米 ax3000 搞左好耐 用緊Hgc

點解asus wifi7都係無6GHz
大陸冇開放6Ghz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞