有冇跑步撚入嚟吹下水 (97) 夏日熱辣辣注意補充水份

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
其實去到最後都係輸出輸入嘅問題
所以距離先至最重要
如果只係想減肥 搵到一個自己可以跑得遠嘅速度就可以
唔使太著重心率
新手路過

報咗10月個10K比賽跑
而家Keep住跑7分pace,個Hear Rate就已經平均168(Apple Watch話係Zone 4)

係咪應該要慢返落去,做啲Zone 2 Training,累積跑量先

利伸:目標係一個鐘內完賽
咁出法唔知佢superblast 2仲點賣
估計用新款中底或者直接上ff turbo+(未必跟足paris,可能又係一層用turbo+一層用其他料)
傳聞nb5都係用新中底,所以sb2都係咁唔奇
nb3 1400km+ 仲著緊
sb2似係無碳版嘅metaspeed
基本上都係話佢似daily trainer多過似速訓鞋
睇返記錄 試過同快過我既朋友練跑 比佢拉住練 平均7分鐘1k但都跳到160心率跑13k 果日又好熱又曬 好彩乾爽。
我係唔明點解我朋友可以14x心率, 但佢跑齡約2年
睇來跑步就係長期訓練 好慢好慢進步唔會一下子明顯進步
上界渣馬102我一星期練10k左右就夠 下次有半馬好想sub 2

新手跑左幾個月,最大心率198,靜止心率57
Zone2應該係147-167左右?
Keep住跑下做下運動順便練下有氧
平時淨係跑下zone2 10km加一兩個星期跑一次快啲可能5:30/km
但係依幾日開始熱同之前慢左成分鐘再加心率一直降唔到落去
遲啲再熱啲有咩建議,同埋其實跑完使唔使食咩
我同你目標都一樣
上屆第1次跑10K sub60到 今年希望半馬sub2到

但呢排落雨/太熱都少訓練左好多
Invincible run 3個底好易甩
我最後買到對特價黑色pegasus 40,計返港紙$350
雞嚟
想問吓你跑10k,係只腳掌落地,還是腳踭落地?
腳掌,不過後尾無力會用多咗腳踭
對佢無咩好感
好撚重機心
有無仁link睇下
想問下applewatch auto gen 出來嘅heart zone 準唔準 因為我跟二樓嘅heart rate zone 2起碼164bpm
會唔會我跟max hr 嘅65-75%練會好啲
如果純粹計卡路里消耗嘅話 Zone 4,5 一定更加高
只不過Zone 2 可以日日跑
Zone 4,5 要休息, 易傷

所以點解建議減肥跑Zone2

每日Zone 2跑7K可以減6百幾卡

但如果Zone 4跑一日要抖返日先可以再跑仲要減嘅卡路里無相差咁遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞