有冇跑步撚入嚟吹下水 (97) 夏日熱辣辣注意補充水份

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
唔該哂
巴打係全職跑步定係教練嚟?
你有氧底練成點先, 如果無練開, 一切都係無根基下都會唔準.
有氧底即係低強度(75% of you max. heart rate), 有恆常練開.
如果無練, 改變習慣, 攪返哩D base train 先, 係一切基本.

如果有, 就跟上面咁[斬開來練]
傳統個隻就5KM tempo, 10KM tempo; tempo heart at your 81~87% of max. heart rate 去練.
斬細佢就即係將佢變為1km 或 2km, 俾一段好短時間略為回氣.
如果唔慣慢jog回, 可以行或企約45sec至60sec 去回.
heart rate aim at tempo heart rate, 即上面所講81~87% of max. heart rate
初時唔得, 休時間或心率由佢over 少少; 初時唔得先係正常, 但身體會慢慢跟到.
我好多練習野都係以前網友教我的, 我以前係網都有個伯樂, 大部份野用於我有效我都會傳返俾人, 即係上面你那個問題當年我也遇過....

當然我都亦好鐘意睇D ELITE講o既野.

此外, 我乜都唔係, 只係一個普通廢佬
有keep 住練低強度,都跑左半年
加一星期一課的interval
宜家想加多一課tempo
開始時2km x 3 的81~87 %max heart rate 咁樣練嗎?
慣左就可以試長d 一腳走5km / 5km x2

去左旅行無跑十日
跑得好辛苦 又要重新黎過熱適應
Garmin話得返5%熱適應
就按你寫的做咗先, 等涼先玩 5km x 2 或 8km或 10km x 1 tempo
因為哩d野熱天係難練..尤其有些人天生怕熱.
我報咗中興, 睇來都要做多d烈陽
希望夏天都跑到40分內

好大挑戰.
玩命
上年九月跑天水圍10k都覺得熱+濕到好辛苦
天氣熱左
心跳平均高左10
呢家成績係
6:20min/km 150心率
鋪鋪跑interval前都會好不安,跑嗰時真係懷疑人生
2:54都已經唔可以話廢了
覺得tempo又要快又要長先係最辛苦
Interval雖然快但係短,同埋recovery相對長啲
跑唔返
試過轉左糖就跑唔返同一路程/時間
會易抽筋 我4粒糖無水頂到半馬
會唔會你開太快?又或者天氣太濕熱,身體過熱就頂唔順

不如講講你目前400、800 interval, 5k PB大約咩時間?目標同tempo跑幾多?
weekend又應該無得跑
季後賽都出唔到
最緊要感受身體同自然

你嘅自律神經會自動幫你調節應該用嘅呼吸方式

我初頭都刻意控制呼吸 結果效果出嚟仲差

後面見識多咗先知呢到啲人好多錯嘢

就算呢到啲人唔鍾意我 其實風向都係比我帶住走

結果啲言論同我開始差唔多

畢竟我講嘅嘢係有根有據 有科學支撐
都係自然

冇刻意去留意 好似係兩吸一呼 定兩呼都唔記得

總之你自然嘅呼吸方式係你身體係因為頂唔順先會咁用
反而想問巴打 我有個問題係熱既時候心跳回好慢 跑完 三四個鐘都keep住比平時高(10-30) depends on強度 係咪有咩問題
唔洗聽廢佬講嘢

比個科學建議你

你運動完身體係會發炎 2-3個鐘內身體係會比運動前差

運動完內嘅3-5分鐘係recover嘅關鍵

Andy galpin建議可以聽慢歌 或者做breathwork 或者乜都唔做 慢行就算

總之就儘量唔好聽快歌去繼續trigger你嘅交感神經

仲有 運動完內一個鐘補充啲carbs可以降低發炎症狀40%
我見garmin run walk run建議係walk 30秒 但唔知係咪個hr zone定義唔同我次次都要成分鐘先落到zone 2底
Garmin 佢地嘅zone3先係科學上嘅zone2

之前已經討論過 又要再提一次 建議擺係Po頭
仲諗住星期六跑長課
照跑,有咩問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞