有冇跑步撚入嚟吹下水 (97) 夏日熱辣辣注意補充水份

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
如果係跑interval嗰啲速度課嘅話應該兩呼兩吸定都係自然呼吸?
有小小唔同的, 你強度要調到去tempo.
(反而你玩的1200算係long interval)
我估你身體回氣哩個spec未開發得好好先提議哩點.

即係你可以EASY, 你可以爆發, 但一長就算強度降到去tempo呢? 一樣玩唔長, 應係中高強度回唔到氣.

以上面所講的6X1KM, 你跑的強度可會退到4:10/KM
即使降咗速, 你後面幾隻都會有好辛苦感覺, 如果係的話, 係JOG 200個度再拖慢小小.
例如頭3隻JOG 200米要用65sec, 後面降到75, 85sec都可以, 但跑速唔降.

正常如我估啱你你方面未開發, 你係點玩都唔會順, 不過會好快(let's say, 3次後)會順晒, 個人回氣會好咗.
認真講, 哩D新手玩長好易錯晒, 變咗白練(我當年都係)
一長好易又無速度, 心率又爆.
所以好多ching都係建議拆開黎練
不過我自己鍾意一腳過 感覺d時間快過少少 唔洗諗仲有幾多組未跑
咁哩D睇人啫, 一條路唔順咪繞另一條路.
到開發咗哩個能力, 咪可以正常走返囉.
跑interval個強度應該做唔到自然
係garmin入workout就唔洗自己計
唔係計 係跑完一組又一組 但仲諗到仲有幾組先完就好絕望
反而一腳過既話 捱過左頭一半就覺得好似見到前路好光明咁
I get you
次次interval日都覺得好大心理障礙
又講下, 見過人寶雲道跑interval, 前後俾佢過左幾次, 又追返佢
但個度咁x多彎, 又多人行又狗, 好易炒車的 唔知做乜9
終於搵到張相

唔好玩咁長囉.

我好多時都縮水....
人地玩8~10隻, 我玩6隻...

情願玩前加隻5K EASY算.
intervals真係好chur, 叔叔不行鳥, 真心有時係頂唔順.
我又唔驚傷
只要知自己咩程度 識自己就住就得 唔好過份樂觀
我都係跑順左 覺得輕鬆左好多先再加
有d人過份樂觀 見人衝咁快衝咁多就死跟 呢d先會傷
yes exactly 係咁既情況 巴打好準
我一係就chur 盡 一係就Easy 中間要substain一段唔快又唔慢既速度 就會變咗一時頂到一時頂唔到 下個月試下轉下你個個 睇下有無幫助先
你意思係咪d人見到你衝咁快衝咁多
我最多都係衝得多 但一定唔係衝得快 呢到有ching衝3:23
呢啲跑狗死返落去跑馬地跑啦

唔好意思 狗隻不得入內
哩隻掂喎, 就字面似 1粒270mg
個量似返D樣
(一般鹽糖鹽份過低)
就試3週先, 無效果再諗辧法.
哩個係中高強度
你玩開1200X3係高強度
一週兩課強度其實夠晒
真,所以想吸下經,唔想練完咁辛苦但係白練,想知點開發你上面講既中高強度,我一跑長少少既interval 就跌得好快,800-1200 個d 直頭跑到想死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞