有冇跑步撚入嚟吹下水 (97) 夏日熱辣辣注意補充水份

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
期待既迪士尼跑又有返
仲以為唔再搞
搞清楚先 lactate threshold有分 Aerobic Threshold同Anaerobic threshold

Aerobic threshold 即係你最大心率嘅80% 或者 lactate大約喺2mmol/l 即係我地講zone2 過咗Zone2你嘅乳酸就會開始累積

而Anaerobic threshold 即係90% lactate大約係4 亦即係zone 4 過咗就進入咗無氧狀態 身體唔再燃燒脂肪 而係用glucose

又要幫你地科普

我果個係會入z4 既心率?用心率帶 test
諗緊買265定965 唔知點揀
原來係$2750同$3690 係咪一步到位好
我會知你最大心率係幾多?

用下個腦
你果兩個價係邊度?
price.com見到
今日好濕下…
聽講沙田爆屎味, 本身諗住跑孖橋, 轉陣跑烏溪沙算......
上個月Epix pro gen 2 7500
你跑6k幾多分鐘?
記得4月時睇過
買開個間(ssp 黃金) 都做$2890同$3790
另, u記 airism 底褲 做緊$59,平左$20
Nike 網有7折 有冇人有留意
u記底褲買貴左
見到樓上講keep 住(180-年齡 +5~10 buffer) 去跑
今日試左一次,想問下係咪要再跑慢d?
試過run walk run, 但一跑過心率又升返154~156
最後好似行多過跑咁...
如果新手期心率係難少少hold
感覺仲輕鬆 唔太扯氣 我覺得可以繼續
後期個狀態應該已經頂唔到

理想既話 可以只跑30分鐘左右
但一星期跑多一課
速度我覺得差唔多
跑多啲會愈來愈好
後期感覺都係輕鬆唔扯氣,但keep 一樣速度跑,心率都係升返154~156
會試下跑30分鐘再加多一課
你目標係咩先?
新手嚟講唔洗太在意心率,
自己感覺唔太辛苦都可以繼續,
持G以恆先係王道!
身體可以休息下,腦袋再諗下場馬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞