有冇跑步撚入嚟吹下水 (97) 夏日熱辣辣注意補充水份

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
唔該哂你 可能試下 做多組 但keep 3:45每組依個時間先
試下跟你個broken tempo, 其實你依個係另外個名叫 Long interval 我上網都有睇人講long interval 好過tempo
仲有樣想請教大家 平時Zone 2或者所有provram 練係咪第一秒開始就已經兩呼兩吸?定係去到後期辛苦先開始兩呼兩吸 keep住帶走2氧化碳

我依家暫時都係一開始跑同平時行路咁 無咩特別理
好想佢一齊玩

btw 好奇點解佢跑咁快但個屎忽都好似咁細咁
去爬水塘水壩
你平時行路點呼吸
easy run 就應該一樣咁做
唔關事 熱身係帶高少少心率同活動返d肌肉令身體準備開始跑步 但progressive tempo開頭開得慢 跑完第一組個身體係已經跑順左 所以之後好似冇咁辛苦咁
等同衝圈之後幾組會跑得順過第一組咁
應該有分別 interval好似多數係跑同休相同/差不多時間 所以速度上可以做快d
但broken tempo因為休息時間短 所以速度冇咁高
大師兄話easy jog 200m 當easy pace係5分 先休得1分鐘
衝得快又休得少 應該3-4組就可以返屋企訓
根本唔需要控制呼吸

比佢自然咁就得

Daniel Lieberman講過做運動唔用口呼吸係on9嘅事

人類係要靠口呼吸嚟散熱 特別係運動時刻

加上你兩呼兩吸已經係好接近cyclic sign breathing

係一種可以幫你降心率 提升hrv嘅呼吸方式

同埋zone 2喺科學上要達到80%心率已經係一種vigorous exercise 絕對唔easy 所以呢個term其實都已經唔精準

呢到成班人嘅認知仲停留緊zone 2要鼻呼鼻吸
所以點解叫tempo就係咁解,應該用tempo pace唔係interval pace跑
休息時間夠短先做到tempo積乳酸嘅效果
唔該哂 意思係咪 自然即係覺得點樣舒服就點樣跑 唔駛理用唔用口 用唔用鼻

岩岩又走左個zone 2 最尾無特別理呼吸 好似同平時最後兩呼兩吸分別唔太大 仲跑快左 不過唔排除今日比上星期好風 所以心率先無上

覺得兩呼兩吸主要係節奏上會順暢啲同埋任何pace都適用,但吸氣我就一定用鼻,唔係就直接吸晒啲乾燥廢氣入肺
Btw條友出名白卡嚟,唔好盡信
今日天氣又勁舒服 好想日日都係咁
涼爽有風 唔悶熱
所以long interval同broken tempo係兩樣野
可唔可以講多d
平時既interval 多數都跑好短400x15/800x10 咁上下,之後一次跟RQ app 試跑tempo ,我覺得仲辛苦過interval,係咪練得唔岩,我係機跑,jog 3km ,跟手目標10k pacing 跑4km 左右就爆左。我係咪應該練多d tempo 同長interval。仲有儲里數究竟有冇用? 跑步新手,儲左差唔多半年開始心很累
又嚟打稻草人
你tempo目標跑幾長先 如果一腳過走6-8k 應該係要慢過10k pacing 因為10k pacing應該會積乳酸
變左你用10k pacing走8k咁計 其實同你每次tempo都同跑比賽冇分別
最近試下interval 跑到第3-4隻800
跑跑下想作嘔就停左
唔知係因為天氣焗左
定呼吸唔暢順、心理作用、定開太快
我睇RQ 建議
輕鬆就係4km
有點累就4km 休5mins 再4km

但我4km 都爆左了,完全唔輕鬆,心率冇推爆,但個人就爆左
推爆心率就唔係tempo 4km爆偈證明你個速度已經過晒乳酸閾值
Pacing一律建議跟VDOT,出嚟個T pace理論上係可以連續跑30-40分鐘
練嘅話就連續跑20分鐘(通常已經會好辛苦)或者斬幾件嚟跑(上面講嘅broken tempo),跑休時間大約5:1
另外一啲tempo run 就會係將pacing再放慢少少,但連續跑長啲距離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞