有冇跑步撚入嚟吹下水 (97) 夏日熱辣辣注意補充水份

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
洗鞋先煩
通常連續幾日雨嘅我會到最後一日先洗
反正跑鞋都唔會著出街
會好臭
儲幾日果陣蹹味洗唔甩架喎
捽梘液其實都ok
同埋咩鞋著得耐都係臭架啦
https://www.hk01.com/跑步/971337/超級市民跑手joyce-由素人到港隊-災難擊不碎的意志愈戰愈強

一些前輩說,全馬要Sub 3,先要做到40分鐘內完成10公里…

呢個係咪都真?

---

https://www.hk01.com/跑步/970494/超級市民跑手lucas-30歲起跑也能成高手-重傷頓悟極速再起步

他未有為意賽程太密,台北回港後不久又參加一個10公里賽,中途已經受傷,事前毫無徵兆下壓力性骨折。賽後檢討,Lucas發現短時間內訓練強度提升太多,里數不足「個底打得唔夠」,「我覺得好公平」。

當時他對傷患和復健沒有太多概念,頑固地想集中練好受傷的腳,然而3個月後患處仍然很痛,無論跑步、游水、單車做什麼也痛,索性什麼也不做,甚至想過放棄跑步。買部航拍機打算學攝影,他已構思做其他事情,「4月麻麻地,5月有曙光,6月開始跑到」,事實上壓力性骨折就是需要大約半年時間休息,那時候他還未知道。

受傷半年後再次能跑,那次經歷改變Lucas對訓練的想法,將每月里數提升至200至300公里,當中配合大量每公里配速5至6分鐘的慢速訓練,並開始看跑步書籍,了解增加里數背後原因、提升強度前先要達到某些生理指標等,並跟隨書中的練習計劃訓練。

壓力性骨折有咩徵狀?
自己脛骨底都有 d 肌肉痛

---

https://www.hk01.com/跑步/976429/超級市民跑手carman-不怕包尾的堅持-沒有所謂垃圾里數

現在回想,她認為在太短時間內上全馬,每周里數只得50至60公里,基礎不夠好,練跑以來傷患不斷,由足底筋膜、前脛骨、ITB(髂脛束)等輪流受傷,「耐力、里數不足,當時跑會的訓練program注重速度,體格不夠強壯應付,跑姿亦不好。」

睇嚟都要跑多 d easy
好彩我啲easy 都應該幾夠, 依家會練番多啲速
我 easy 唔係好夠
咁可能係我問題
就算出街鞋著得耐都會有味,雖然未至於全屋都聞到
衝咁快都未sub 40?
咁練法如果真係食得晒
應該輕鬆5k sub20 +10k sub40

我自己應該都食唔晒
Interval 我速度同你差不多(我應該慢少少),5k 成績19分左右,10k太耐無跑過無紀錄(我仲未試過sub 40)

Tempo我會每組2-3k左右,大約跑3:50-4:00/k,中間慢跑1k

不過天氣熱真係好大影響,interval回復都耐好多,tempo又捱唔到咁長

如果你照而家狀況繼續練,到冬天跑10k應該無問題sub 40
https://www.hk01.com/跑步/971337/超級市民跑手joyce-由素人到港隊-災難擊不碎的意志愈戰愈強

一些前輩說,全馬要Sub 3,先要做到40分鐘內完成10公里…

呢個係咪都真?

---

其實無必然關係,只係較接近嘅相等速度

以訓練嚟講,10k sub 40容易少少,因為唔使投入太多時間練都可能做到,但sub 3要儲好多里數同長課一定走唔甩

如果以10k sub 40做起點,全馬sub 3做目標可能都仲有好長路程,又要睇天時地利

相反,跑到全馬sub 3就算未到10k sub 40,但集中練下速度應該唔難
sub 3 大概要儲幾多里數?
唔計taper嗰幾星期,我賽前3個月係每月330-360km,全年就大約3500km (同其他人比我里數算偏少)
月供300k+
你唔覺呢度好大陣毒L味咩
我今個月又400+
其實你10k一定sub40啦 你冇刷新時間姐
今個月岩岩好200
你200都sub3
7 8月諗住加到300
備戰金澤馬sub 310
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞