有冇跑步撚入嚟吹下水 (97) 夏日熱辣辣注意補充水份

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
日本adidas好平,唔會忍到
MS 係咪主要跑 tempo 時用?
西環到灣仔,沿海旁跑有無路?
速度課都得,3代本身有tpu混碳纖板喺入面,攞黎比賽用都唔失禮
黎緊8月仲有nb sc trainer v3出,梗係過去買返黎
呢個月已經有kayano 31,跟住會有pegasus 41同adizero SL 2
西環到銅鑼灣沿海旁都有路 去到東岸公園果邊就要跑街 北角鰂魚涌要過兩條紅綠燈 之後就可以跑到skw
想問下減肥跑步個心率係咪keep 住係zone 2 就最好? 再高其實無幫助?
有冇消息話boston 13幾時會出?我對12都差唔多到700,想等埋13先再買
最近呢一兩個月先開始跑 每次大概跑到5公里 但係心跳avg 185bpm 係咪應該開始 run walk 降低啲心跳先
zone2 可以日日跑
我諗日日運動瘦得更快
大半個月前見ling lau去德國adidas總部條新片話試左13
我諗應該就咁快出?
avg185太高喇 就我而言係10k比賽既hr
可以試下set個低心率指標 e.g. 155bpm
跑嗰陣就黎高過目標心率就要減速
跑多幾次摸索下要用咩速度先壓到個心率

利伸:我都練緊
任何zone 都會有幫助
只係zone 2 更有效 而且可以更長更持久
現在跑齡9個月左右, 本身一星期約跑10k, 有時紅日會跑, 但感覺沒什麼進步。
所以上星期三嘗試早上跟錶跑30分鐘, 星期五跑間隔 衝爆1分鐘再休息2分鐘跑了8次
最後昨天跑了13k長課
但現在感覺有d唔舒服 好像感冒

我是不是有點訓練過度 不過我都知夏天好難見到明顯進步 本身我自己好hea跑

Zone 2 個heart rate range 係咪都係用(220-age)x 0.6 - 0.7?
我見個percentage 到到都有唔同計法咁
185bpm係你zone 幾? 可以試下跑慢啲,跑長啲距離
如果真係想進步一星期跑10k太少
現在平均跑10K, 7分速率, 心率是14x-150, 但如果去到6分半速率或再快, 心率就好有機會上到16x
我應該加多點間隔訓練還是低心率再跑慢D? 不過我感覺有氧系統我練得都算夠...
唔知你歲數啦 但如果10K 7分速你心率係14X左右 又輕鬆既話
我覺得你可以試快少少
一星期10k太少
試下慢慢加到一星期25-30km 跑兩三日
上網睇咗啲review
4代好似變咗另一回事
見到話似super blast但多咗塊板喺入面
個中底就咁睇似係比賽級數(見到話係上層ff turbo下層ff blast+)

如果一千左右有咁勁其實都幾抵
有無人試過腳底前掌位痛
行路有輕微銀住痛,跑都跑到但驚加長復原時間,而家休咗兩個星期都係踩下單車機算
不是 基本上800m 以上嘅距離都唔會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞