有冇跑步撚入嚟吹下水 (94) 與陽光玩遊戲

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
你呢d叫鳩跑 唔係叫interval
好似就嚟出2
Interval大家心率通常會上到幾多/體感用幾成力跑
無太陽幾舒服
好似想落雨 3點半跑interval希望唔好落住
有冇人好似我咁壞習慣, 跑過一定里數既跑鞋唔捨得掉
keep 住係非跑步用, 但著得耐有時會傷腳
原來我鳩跑咗半年
半年嚟啲interval冇撚用
咁又唔會完全冇用,但你突破唔到平台期就變得好合理
我試吓跑埋今個星期日比賽之後cut跑量抖一個星期
再慢慢調整返
跑返啱啲interval先
好心你直接講無用啦
要睇距離
1000就初段7成,後段可能上到8成
400嘅話就會去到9成
嘗試過跟VDOT但長期都係快過佢個pace
但跑落又覺得冇咩唔舒服
其實係咪應該睇心率,跑嘅時候入唔入到zone 5
而唔應該用pace嚟限死自己
Set interval pace我都研究左好耐,我覺得首先個重點係一定要跑得哂,同埋每一隻既時間唔好差太遠。我自己反覆試左2年,而家set interval pacing 多數係8隻起跳,個pacing睇返隻錶跑完8隻都唔好上到Z5,同埋能夠跑哂+每隻時間唔會大上大落,咁樣練起上黎會比較有效。
用我自己1k interval為例, 近排試跑8隻 1k@ 4’, 跑哂我發現我最尾個2隻係會上到180up心率,我既z5, 咁我自己下次跑既時候就會放返慢到4’05-4’10, 咁我發現我可以係 z4內食得哂,我先會再練快d /keep而個速但跑10組, 大約係咁。
純分享,未必岩,大家研究下。
我依排都係咁,突然間同pace心率低左10下
北京半馬選手懷疑讓賽風波,組委會取消何杰等四人成績及收回獎杯、獎牌及獎金
我自己就係身體感覺>pace=心率
同埋我就算跑到半死都上唔到z5
試下前面幾隻慢返d, 玩哩d係控制強度。
太難咪去調一調,例如前3隻休1分,之後休1;15
我個人經驗都係easy pace會階級式咁跳多過慢慢加快
Reddit有啲鬼佬都係咁講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞