有冇跑步撚入嚟吹下水 (94) 與陽光玩遊戲

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
夏天練速度係指interval/tempo果啲?
330唔難達到,但半年就可能進取咗啲,睇下本身跑量同帶氧基礎有幾好先知

如果本身跑量唔夠,一下子加到一週5課仲要有強度課,要小心受傷
你值得擁有更多負評
練都咁快
就算好似我咁on99半程跑爆自己
都未必洗330
其實夏天心率升高係好正常嘅事,最主要係個人有無耐性。

你正常體重無傷無病,只要每日肯抽30-40分鐘係Z2 (例如140-150之間)慢跑,周末再跑下LSD,半年後6分pace唔難。

如果你話跑完對腳會攰,咁咪跑一日休息一日囉。身體習慣咗疲勞感之後咪跑二日休一日囉,如是者加上去訓練體能同肌力。

到真係確定參加比賽前幾個月,周中搵一日跑下threshold run。賽前兩個月周末開始跑5、6課28k以上長距離,以progressive run由6分pace慢慢跑到目標m pace。老實講sub 4真係唔難,反而練跑嘅執行力先緊要,賽季最好一星期跑5日以上,大約每星期60k左右先穩陣。

唔洗下下都跟人死衝爛衝嘅,有氧底未打好就跟人跑間歇,反而適得其反,容易引發傷病。最緊要長跑長有,所以長跑練習個人心性都好重要。

加油啊Ching,慢慢跑就會快
香港既夏天只適合跑maf+5
任何超過maf+5既速度有害身體健康
邊鬼個負皮呢

大師兄呢個方法幾好,打好10k速度底先再去練耐乳酸或者長距離會相對容易達成目標時間。

老實講依據現時10k成績推算,半馬sub 140或全馬sub 345係無問題的,但全馬sub 330就大貪左啲。
三十幾個
Lm
唔夠時間回氣又再跑先有害健康
夏天練速度會想死

同冬天比,速度未跟上心率已經爆,然後個頭開始有星星除非涼冷氣跑機,如果唔係練速度效果會差過冬天

我習慣係夏天練慢跑,因為重點唔係跑幾快跑幾長,只係睇跑幾多時間就夠,心率盡量低(唔一定Zone 2)
練短interval 衝400應該同冬天差不太遠
我都係跟大師兄咁練,上年夏天主攻400練速度
跟住涼返先再練耐力
短interval
tempo太熱都要分拆黎做
活躍既都冇30幾個
但長課真係未試過5分內
練野分兩個方向,慢就zone2你已做咗,快就初期短而快,400,300,200個d衝圈。重點要夠速度,而唔係多或長

你已打咗兩三個月底,係時侯加短而快的課
我自己來緊已完所有賽,會集中速度,力量
希望基礎值增加先可能有突破
主要唔係有返咁上下快,夏天難練啱zone2,咪基礎又練唔啱,快又無去練,變咗事倍功半。

有速度底去練zone2真係會稱心好多。
冬天5分頭easy
夏天慢到6分幾心率仍係easy
但你未到位,夏天俾多小小力已outzone尤其一練長,好難唔outzone.變咗帶氧練得差,速度又少擺時間,整體好難會好。
我自己波馬前幾課都改咗跑機練啦,點都要目標為本,練啱野行先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞