召集所有乞食科/social science 嘅巴絲

985 回覆
29 Like 1 Dislike
我就

社會科學學士
社會科學碩士

做緊文員仔,加埋OT錢應該到15k

ACO又戰敗 想自殺

其實16畢業時有master offer
但唔想讀多年哂時間 ,想入咗行決定係果行發展再讀個專啲嘅Master

我開頭搵工嗰陣咩野都見 開到12.5k做垃圾都冇人請我
嗰陣真係灰到極點 諗緊堂堂一個大學生 AL有B有C都好過唔少三大仔 點解連I大畢業條路都好過我

點知誤打誤撞搵到而家呢份 又發覺好啱自己做
所以唔駛咁擔心 真係希望在明天

利申唔係保險地產金融狗

我都等緊我嘅希望
最慘身邊不少冇讀大學嘅中學同學搵20k
自己先剛出社會 大學生

唔好比較啦
人比人真係比死人
你起碼都目標清晰知自己想做乜
起步都係遲咗少少啫
我嗰陣都係10月先返工

新年後係會多啲工
但都多人爭
就算同你同年grad嘅都已經有半年經驗
你嘅賣點就會係expected salary比佢哋低
第一份工開頭一兩千其實唔會相差太遠
係自己鍾意嘅工就做啦
有心做得好好快爬過佢人哋頭

你都好有你嘅道理 ,我都怕到時佢地唔請fg 所以一直都努力sd cv 搵工。希望到新年果啲時間會多啲機會喇 比我interview 喇

我in3次3次個interviewers 都話我淡定有point 知自己做咩 , 但一講到工作內容一係就唔係我想做嘅野(唔想浪費時間) ,一係就起薪比同行fg 低一折距離 ,低到根本生存唔同

問過其他巴絲意見決定推咗佢 (返5.5 11k 無花紅 12個月人工 見工講明唔比人請病假)

但可能經驗真係太少 , call 我interview 率勁低
1:10都似 唔係就中介 所以好迷惘
我就

社會科學學士
社會科學碩士

ACO又戰敗 想自殺

睇少咗你想自殺呢句
巴打 ,唔好呀。
一齊努力 唔可以咁易放棄。
讀ss 但枝筆唔得 係做得基層post 我都係

鬼叫細個唔想讀書

b.t.w. 4年 22k ,唔係紀律部隊 應該都係SSA之類

枝筆得唔得睇你點define
讀得ss自問對時事有一定分析力,寫野都叫做有point
但考政府果啲written test似乎睇你language skills多於analytical skills
所以成日都過唔到

我又係有points 但文筆唔好嘅人
做左兩年唔關自己科既野,終於考到政府 雖然唔係officer,但max point同officer差不多,做住再考

能屈能伸先係大丈夫。為目標而捱兩年好勁。絲打一齊加油
做左兩年唔關自己科既野,終於考到政府 雖然唔係officer,但max point同officer差不多,做住再考

唉 鬼叫自己讀乞食科
上面有人講得岩唔係個科乞食 係自己廢 自問無天才可以響本行搵到食
唯有入政府啦,起碼穩定同人工維持到生活。
做野唔開心時都不斷提醒自己,為份糧姐,賺多啲錢,就可以有更好日子過啦

唉 鬼叫自己讀乞食科
上面有人講得岩唔係個科乞食 係自己廢 自問無天才可以響本行搵到食
做野唔開心時都不斷提醒自己,為份糧姐,賺多啲錢,就可以有更好日子過啦

廢嘅定義好廣 ⋯
可能你讀書唔夠勁係本行搵食 ⋯
但起碼你有嘅係做人最基本識互相尊重 、幫助 、分享 ⋯
純粹係網上一個post 踏低人推高自己嚟show off 話自己勁 就算讀書幾叻都

Btw 唔需要理佢喇。大把人一樣讀書唔夠好但用自己方法努力緊 ⋯ 最後一樣會成功

唉 鬼叫自己讀乞食科

廢嘅定義好廣 ⋯
可能你讀書唔夠勁係本行搵食 ⋯
但起碼你有嘅係做人最基本識互相尊重 、幫助 、分享 ⋯
純粹係網上一個post 踏低人推高自己嚟show off 話自己勁 就算讀書幾叻都

Btw 唔需要理佢喇。大把人一樣讀書唔夠好但用自己方法努力緊 ⋯ 最後一樣會成功

得罪講句,入得政府工,even CA ACO
已經踩住幾萬條屍
生死有命 富貴由天
三大政政year 3...
但唔想做政府工 可能到最後做返同依加份pt有關嘅嘢

講真讀得政政都唔會想幫呢個政府做野
但又真係冇咩選擇
你三大做政府都好啲,有得做吓officer
政府好簡單,見你係三大話之你咩科都已經贏在起跑線

利申: 只能做低級公務員,考乜officer都炒嘅非三大政政撚

唔好咁灰。
咁巴打係做野定係讀緊書 ?
做野做緊咩 ?有咩出路指點下其他讀政政嘅巴絲 ?
Btw 其實政府工好難入

做緊低級公務員,樓上講過
政政出路,以前最有料啲同學一係做EO/TO, 一係做一邊讀上去一邊做RA,一係做啲國際級嘅NGO,其他同學就有啲做緊空姐空少,property management等等
一般出路都係差,所以我見好多屋企afford得起嘅都會讀多個degree或者master拎啲專業資格,例如sw, nursing
到底fg 們cv回頭率幾低
Sd 極都無回音
其實到新年重多咗人搵工。對fg是否更不利 ?
我就

社會科學學士
社會科學碩士

ACO又戰敗 想自殺

讀到 master 都仲係諗aco

到你真係做到aco
做廿鳩幾三十年頂薪先兩萬尾三萬就真係要自殺啦
我就

社會科學學士
社會科學碩士

ACO又戰敗 想自殺

讀到 master 都仲係諗aco

到你真係做到aco
做廿鳩幾三十年頂薪先兩萬尾三萬就真係要自殺啦

人睇人喇 有master 尤其係taught master 有錢正常都讀得 我覺得同degree holder無咩太大分別
非三大社科grad
仲做緊兼職
而家覺得好似嘥緊自己時間咁

同你exactly一樣
非三大社科仲做緊part time
非三大 蘇蘇晒銀畢業

而家做marketing做到隻狗咁先14k
非三大 蘇蘇晒銀畢業

上個月有marketing offer 但知唔會長做亦唔想浪費時間。所以推做 重失業中
非三大社科grad
仲做緊兼職
而家覺得好似嘥緊自己時間咁

同你exactly一樣
非三大社科仲做緊part time

我都係暫時做part time +sd cv 日日不停loop
非三大 蘇蘇晒銀畢業

上個月有marketing offer 但知唔會長做亦唔想浪費時間。所以推做 重失業中

我反而做落覺得幾大滿足感,但係超多嘢做,有時真係唔太頂得順
非三大 蘇蘇晒銀畢業

我反而做落覺得幾大滿足感,但係超多嘢做,有時真係唔太頂得順

都係想係HR 發展 ,所以想搵份好嘅就長做
我好一心一意 ,唔想做咗再簡再轉。所以簡咁耐只為簡個最好嘅
三大FG做物流 14k 14個月糧
最近無咩工搵 ⋯ 有啲擔心
想問新年前後搵工 ⋯ 但其實競爭都好大
會唔會唔請FG。我現在都係part time緊 ⋯
點算
好想新年前搵到工或有offer
唔想新年啲親戚問 ⋯ 自卑撚
非三大 蘇蘇晒銀畢業

幾多年經驗?我得12

Fg 12k 算係咁上下
最近無咩工搵 ⋯ 有啲擔心
想問新年前後搵工 ⋯ 但其實競爭都好大
會唔會唔請FG。我現在都係part time緊 ⋯
點算

same here
之前諗住搵份真係想做既工先做
reject左d 19 offer
但12月完全冇得in
屋企人又開始俾壓力搞到我愈黎愈心急
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞